Antena 3 CNN Life Sănătate Somnul contribuie la scăderea în greutate. De câte ore de odihnă zilnică avem nevoie pentru a slăbi | Studiu

Somnul contribuie la scăderea în greutate. De câte ore de odihnă zilnică avem nevoie pentru a slăbi | Studiu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:50 14 Feb 2022 Modificat la 15:50 14 Feb 2022
somn-slabit-studiu
Somnul contribuie la scăderea în greutate. De câte ore de odihnă zilnică avem nevoie pentru a slăbi Sursa foto: Pexels

La studiul care s-a întins pe şase ani au participat 80 de adulţi supraponderali, care dorm în mod obişnuit mai puţin de 6 ore şi jumătate pe noapte. Timp de două săptămâni aceştia au fost rugaţi să doarmă 8 ore şi jumătate pe noapte fără a-şi modifica cu nimic rutina zilnică sau dieta.

Toţi cei care au adăugat două ore de somn la programul zilnic de odihnă şi-au redus necesarul de energie zilnic cu aproximativ 270 de calorii. În cazul unora dintre ei cantitatea de calorii a scăzut chiar şi cu 500 de unităţi.

Cercetătorii spun că pe termen lung, reducerea consumului zilnic cu 270 de calorii poate duce la o scădere în greutate cu 11 kilograme pe parcursul a trei ani.

Din punct de vedere ştiinţific, legătura dintre somn şi slăbit este dată de doi hormoni implicaţi în reglarea apetitului alimentar: grelina şi leptina. În timp ce grelina stimulează senzaţia de foame, iar secreţia sa creşte cu cât dormim mai puţin. Pe de altă parte, leptina este hormonul care ne spune când suntem sătui.

Nu în ultimul rând, experţii au oferit şi sfaturi pentru un somn de calitate. Astfel, dispozitivele care emit lumină albastră , fie că e vorba de telefoane, monitoare sau televizoare ar trebui evitate cu 45 de minute înainte de somn.

Temperatura din dormitor este şi ea importantă şi ar trebui să fie cuprinsă în intervalul 15-20 de grade Celsius. Pe de altă parte aceiași experţi spun că înainte de odihnă ar trebuie evitate mâncărurile picante şi alcoolul.

×
Etichete: somn slabit studiu dieta
x close