Magneții obișnuiți au o culoare gri, mată și sunt mai puțini dăunători. Există însă și magneți care sunt realizați din neodim în combinație cu fier și bor.
Aceștia sunt mult mai strălucitori, dar sunt periculoși pentru sănătatea organismului, mai ales pentru persoanele cardiace.
Cercetătorii elveţieni au făcut un studiu potrivit căruia magneţii de frigider au efecte negative asupra sănătăţii.
Studiile realizate au ajuns la concluzia că magneţii de frigider confecţionaţi din neodim, cresc riscul de infarct mai ales la persoanele cu afecţiuni ale inimii, potrivit news.bbc.co.uk
Magneţii de frigider, pericol real pentru sănătate
Potrivit cercetătorilor elveţieni de la Universitatea din Zurich, magneţii de frigider care au o culoare gri mată, nu sunt atât de dăunători, în comparaţie cu magneţii puternici realizaţi din neodim în combinaţie cu fier şi bor.
Studiile elveţienilor au arătat că dacă o persoană cu stimulator cardiac se apropie la mai puţin de trei centimetri de un magnet din neodim, îi creşte riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac. În aceste condiţii, riscul de infarct este iminent.
Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au testat efectul magneţilor din neodim pe 70 de pacienţi cu probleme cardiace. 41 dintre aceştia aveau stimulatoare cardiace, iar 29 aveau defibrilatoare implantabile.
În urma studiului, aceştia au observat că magneţii mici au interferat cu toate dispozitivele pacienţilor, atunci când se aflau la o distanţă de trei centimetri. Tot cercetătorii spun că acelaşi efect îl are şi telefonul mobil, întrucât are componente realizabile din acelaşi timp de metale periculoase.