Antena 3 CNN Life Sănătate Ingredientul folosit de Loredana Groza în loc de unt. Este cea mai sănătoasă alternativă, în special pentru cei cu intoleranță la lactoză

Ingredientul folosit de Loredana Groza în loc de unt. Este cea mai sănătoasă alternativă, în special pentru cei cu intoleranță la lactoză

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:00 10 Ian 2023 Modificat la 14:00 10 Ian 2023
loredana groza ghee
Ingredientul folosit de Loredana Groza în loc de unt. Este cea mai sănătoasă alternativă, în special pentru cei cu intoleranță la lactoză Sursa foto: Loredana Groza / Instagram

Artista a postat pe o rețea socială un video în care a gătit live și a împărtășit fanilor ei o rețetă pe cât de simplă, pe atât de bună.  

Ea a dezvăluit și ingredientul pe care îl folosește adesea la gătit în locul untului și al uleiului. 

Așadar, Loredana Groza a gătit o supă de post indiană, numită Rasam. 

Ingrediente: 

  • 2 roșii 
  • 100 grame linte roșie 
  • apă 
  • ghee  
  • 4 căței de usturoi 
  • 1 linguriță boabe de muștar 
  • 1 linguriță chimen 
  • 1 linguriță turmeric 
  • frunze de curry 
  • jumătate de lingură pudră de rasam (mix de condimente picante) 
  • sare 
  • coriandru 

Mod de preparare 

1. Se pune lintea la rumenit într-o cratiță, fără apă sau ulei. 

2. Când este rumenită, se răstoarnă lintea peste roșiile tăiate cubulețe, în cratița de supă. 

3. Se adaugă sare, apă (vreo 6 cupe) și se pune la fiert cu capac, până ce lintea este perfect fiartă.

4. Se topește ghee-ul sau untul clarifiat într-o tigaie, peste care se adaugă usturoiul întreg și condimentele, în afară de coriandru. 

5. Se călește câteva momente, și se adaugă puțină apă după care se lasă la foc mic, și se mai amestecă din când în când, pentru a se pătrunde aromele.  

6. Când lintea este fiartă, se varsă alături de roșii peste amestecul de condimente.  

7. Se adaugă sare și se mai fierbe câteva momente.  

8. Se servește cu coriandru proaspăt tocat.

Loredana Groza susține că supa indiană este extrem de hrănitoare, fiind plină de fibre și proteine. 

Ce este ghee 

Se crede că ghee-ul își are originea în Valea Indusului în urmă cu aproximativ 8.000 de ani și este o bază de mâncare în cămara celor din Asia de Sud. În ultimii ani, ghee-ul a început să fie folosit pe scară largă în Occident.    

Acesta este obținut prin separarea grăsimii de apă și de substanțele solide din lapte.

”Untul clarifiat este făcut prin topirea untului proaspăt, apoi strecurarea untului limpede și separarea de reziduurile de lapte care s-au așezat pe fundul oalei”, scrie Julie Sahni în cartea sa de bucate din 1980, The Art of Indian Cooking.   

Prin ce diferă ghee-ul de unt? 

Deoarece substanțele solide din lapte au fost strecurate, ghee-ul are un punct de ardere mult mai mare decât untul și poate fi păstrat în cămară atunci când este nedeschis, la fel ca uleiul, deoarece este aproape în totalitate grăsime. Ambele sunt solide la temperatura camerei și, din punct de vedere nutrițional, ghee-ul și untul sunt aproape identice - aproape 100% din calorii fiind din grăsimi. Dar, pentru că ghee-ul este clarifiat, nu conține nici cazeină (proteina dominantă în lapte) și nici lactoză, ceea ce facilitează digestia celor cu intoleranță la lactoză, scrie eatingwell.com.

×
Etichete: Loredana Groza ghee
x close