Există alimente ce rezistă sute de ani. Printre acestea se regăsesc sarea, zahărul, dar şi mierea. Aceasta din urmă rezistă și 2.000 de ani.
BBC a făcut lista alimentelor care au cel mai mare termen de valabilitate, în caz de calamitate, astfel încât omul să își poată face provizii.
Alimentele se strică din cauza microbilor, susține Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie.
Astfel, pentru ca alimentele să nu fie stricate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode de conservare folosite, în prezent sunt: uscarea (dezhidratarea), sărarea, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate. Toate metodele de păstrare au scopul de a reduce multiplicarea microbilor de pe alimente.
Uscarea şi sărarea sunt cele mai simple şi sigure metode pentru conservarea alimentelor.
Cele mai indicate pentru provizii sunt conservele, alimentele sau uscate, ba chiar şi mâncarea congelată sau din pungi vidate.
Uscarea este foarte eficace întrucât microbii nu se dezvolta în medii lipsite de apă, iar lipsa acesteia nu cauzează oxidarea, o altă cauză a stricării alimentelor. Sărarea mâncării, în special a cărnii, este o altă metodă eficientă deoarece şi, în acest caz, se reduce umiditatea, iar agenţii patogeni nu mai pot să supravieţuiască.
Şi zahărul poate ajuta la conservarea alimenteleor, întrucât are acelaşi rol ca şi sarea. Zahărul alb rafinat conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite dezvoltarea microbilor, de unde că acest aliment nu are termen de valabilitate. Din acest motiv, un alt aliment, care s-a dovedit că poate ţine mii de ani este mierea. În mormântul lui Tutankhamon din Egipt s-a descoperit miere cu o vechime de peste 3.000 de ani. Condiţia este ca mierea să se afle într-un recipient sigilat.