Temperatura ridicată le amplifică calitățile benefice și le crește valoarea nutritivă, potrivit DCNews.
Roșiile fierte sau coapte conțin mai mult licopen, care este un antioxidant puternic și un agent anticancerigen. La roșiile prelucrate termic, această substanță devine mai mare și se absoarbe mai bine de organism. Iar vitaminele, conținute în roșii, sunt rezistente la căldură.
Sfecla roșie coptă sau fiartă nu este inferioară sfeclei crude în ceea ce privesc beneficiile. Vitaminele și microelementele utile din compoziția ei se păstrează și după tratamentul termic. Iar flavonoidele și antocianinele sunt absorbite și mai bine.
Usturoi. După prăjire sau fiebere, vitamina C din usturoi este distrusă, dar se formează alicina. Aceasta este o substanță unică care are proprietăți antibacteriene. Usturoiul prăjit este singura sursă naturală de alicină.
Morcovii fierți au cu 30% mai mulți antioxidanți decât cei cruzi. Morcovii, ca și roșiile, conțin licopen, care devine mai mult după tratamentul termic. Licopenul este util pentru vedere și protecție împotriva radiațiilor. Beta-carotenul este eliberat în morcovi doar după tratamentul termic.
Merele coapte conțin puțin mai puține vitamine decât cele crude, dar au mult mai multă pectină. Această substanță protejează celulele de îmbătrânire, luptă împotriva celulelor canceroase și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Prin urmare, uneori este util să coaceți sau să conservați merele și nu doar să le mâncați crude.
În spanacul prelucrat termic, substanțele utile nu doar că nu dispar, dar sunt și mai ușor absorbite. Spanacul este bun pentru digestie și pentru sistemul nervos. Acest aliment este bogat în vitamina B6, care este mai bine absorbită de organism după ce prelucrăm termic spanacul.