Intoleranța la gluten este una dintre boalile care ne ucide încet, dar sigur. Din păcate mulți dintre cei care o au nu știu și ca urmare nu se tratează.
Glutenul se găsește în mod natural în grâu, secară și orz, dar există o mulțime de alte produse care conțin gluten fără să fie obținute din cereale. Nediacnosticată, boala poate să determine apariția a multor afecțiuni: de la diabet zaharat, la artitră, ciroză biliară sau tiroidă autoimună.
Din păcate pentru noi, statul nu face prea multe pentru a-i ajuta pe cei care suferă de această afecțiune.
”Cei care știu de boală pot intra în grad de handicap. Gradul de handicap este singurul care oferă beneficii bolnavilor, însă este foarte complicat pentru bolnavi să meargă în fiecare an și să își ateste boala în condițiile în care ea nu mai este simptomatică. Boala celiacă este una autoimună și are particularitatea că, odată ce se începe regimul fără gluten, iar el este ținut foarte corect simptomele dispar și pacientul se simte foarte bine. Atunci el nu mai are ce să caute la comisie pentru că boala este pe viață și regimul trebuie ținut pe viață”, a declarat pentru Antena 3 Iuliana Roibu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten.