Antena 3 CNN Life Sănătate Cum arată internările în pandemie: Dr. Radu Zamfir: "Nu vă temeți de COVID, pot exista urmări grave dacă nu veniți la spital"

Cum arată internările în pandemie: Dr. Radu Zamfir: "Nu vă temeți de COVID, pot exista urmări grave dacă nu veniți la spital"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:02 29 Mar 2021 Modificat la 12:02 29 Mar 2021
o_1f1uj20rj1u5plc9dvttjqtmkg.jpg

"Un pacient, când se adresează unui spital, trebuie să completeze un formular epidemiologic prin care se scanează aceste simptome specifice afecţiunii SARS-CoV-2. În condițiile în care acest scanning epidemiologic este negativ, pacientul vine şi se efectuează consultația.

Dacă pacientul are nevoie de o operație, respectiv de o internare, în această situație sunt lucrurile decalate. Dacă este vorba de o urgență, este o altă situație. În cazul în care este vorba despre o operație cronică, vorbim de o altă situație.

Preferabil ar fi să fie o operație cronică, deoarece aceasta permite timpul necesar realizării şi aflării rezultatului la testul PCR (...) Până când aflăm rezultatul, pacientul se află într-o zonă tampon, o zonă roșie, unde este ținut şi după aflarea rezultatului pacientul este transferat într-o zonă verde, în care sunt considerați negativi.

Sunt mai puţini pacienţi în salon, iar astfel creşte şi timpul de aşteptare până la o intervenţie chirurgicală sau o manevră terapeutică", e explicat chirurgul la Antena 3.

Urgenţele în vremea pandemiei şi cât timp aşteaptă un pacient

"Viaţa omului nu trebuie să fie ameninţată prin așteptări suplimentare, care sunt date de aceste testări.

Se efectuează testul rapid. În cazul în care el este pozitiv şi intervenţia poate fi temporizată, se încearcă transferul într-un spital COVID-19. Dacă starea pecientului este critică şi el necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă, atunci trebuiesc asumate nişte riscuri. Pacientul este operat, ştiind rezultatul pozitiv al primului teste (...) Echipa medicală va fi echipată corespunzător", a mai precizat medicul Radu Zamfir.

Transferul pacientului în spitalul COVID

"În momentul în care nu mai are nevoie de susţinere în ATI, în acel moment poate fi transferat pe secţie, în zona roşie, urmând să fie externat direct de acolo sau să fie transferat într-un spital COVID", a precizat dr. Radu Zamfir, la Antena 3.

Vizita la medic, între nevoie şi frica de COVID-19

"Pacientul, în momentul în care nu se prezintă la medic, poate ajunge într-un moment în care boala a evoluat foarte mult (...) Trebuie să stabilim pentru ce merită să ieşit pe uşă. Trebuie să reducem aceste ieşiri, iar astfel să reducem şi riscul transmiterii. (...) Sunt şi pacienţi care sunt mai speriaţi şi nu vin la doctor, dar sunt şi pacienţi care sunt oligaţi să aştepte mai mult, în acest context", a explicat dr. Radu Zamfir, la Sfat de sănătate.

×
TOP articole
x close