Până la 6,6 milioane de decese premature ar putea fi evitate în următorii 10 ani în Statele Unite dacă fumătorii ar trece de la țigările obișnuite la cele electronice, iar dispozitivele cu nicotină ar fi adoptate pentru „sfârșitul fumatului'', informează Reuters citând concluziile unui studiu.
În cadrul unei analize privind potențialele beneficii pentru sănătate ale renunțării la tutun, oamenii de știință au descoperit că cele 6,6 milioane de persoane care au optat pentru vapat în locul țigărilor obișnuite vor trăi în total cu până la 86,7 milioane de ani în plus.
Concluziile studiului „pot ajuta Chirurgul General (al Statelor Unite) și comunitatea din domeniul sănătății publice să dezvolte o strategie pentru ''sfârșitul fumatului'', au notat cercetătorii.
„Vechile politici trebuie suplimentate cu altele ce încurajează trecerea la țigările electronice de la țigările mult mai mortale'', a adăugat David Levy, co-participant la cercetarea realizată la Centrul Medical al Universității Georgetown din SUA.
Comunitatea științifică internațională este divizată în ceea ce privește subiectul țigărilor electronice și al utilizării acestora ca instrument util pentru sănătatea publică în cadrul terapiei de înlocuire a consumului de nicotină.
Cunoscută și sub denumirea de vapat, utilizarea țigărilor electronice presupune inhalarea unui lichid care nu conține tutun și este amestecat cu nicotină, sub formă de vapori.
Mulți specialiști consideră că utilizarea țigărilor electronice reprezintă o alternativă cu riscuri scăzute la tutun și poate ajuta numeroase persoane să renunțe la fumat.
Publicat în jurnalul „Tobacco Control'', acest studiu a luat în considerare cele mai optimiste și cele mai pesimiste scenarii pentru realizarea de modele posibile privind urmările pentru sănătatea publică din Statele Unite a înlocuirii țigărilor obișnuite cu cele electronice.
Chiar și în urma celor mai pesimiste scenarii, studiul a descoperit că 1,6 milioane de fumători care renunță la țigările clasice pot evita astfel decesul prematur. Potrivit celor mai optimiste scenarii, înlocuirea țigărilor obișnuite cu cele electronice ar putea preveni 6,6 milioane de decese în SUA în următorii 10 ani.
Pe lângă viețile salvate, se remarcă și alte „beneficii imense pentru sănătate, printre acestea numărându-se reducerea invalidității fumătorilor, a durerii și suferinței și a expunerii la fumatul pasiv'', a precizat Levy.
Unii experți, care nu au fost implicați direct în studiu, au declarat că mesajul acestor concluzii este unul evident.
„Beneficiile sunt masive și demonstrează importanța îmbrățișării potențialului acestei noi generații de produse cu nicotină'', a spus John Britton, director al centrului britanic pentru studii pentru tutun și alcool din cadrul Universității Nottingham, potrivit sursei citate.