Antena 3 CNN Life Sănătate Mituri despre implanturile dentare. Nu se schimbă la cinci ani

Mituri despre implanturile dentare. Nu se schimbă la cinci ani

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:00 21 Iul 2023 Modificat la 10:00 21 Iul 2023

Care este soluția avansată succesul unui implant dentar?

Dr. Cristian Mina: Soluția avansată ar fi în cazul implantul dentar ar fi utilizarea ghidului chirurgical.

Acesta se realizează cu ajutorul unor softuri, în sensul că avem nevoie de un CTV, o radiografie 3D, o amprentare (fie analog, fie digitală a pacientului sau arcadelor pacientului), după care cele două imagini se suprapun și în felul acesta pe softul respectiv noi ne putem insera în mod virtual implanturile în zona şi cu axul de inserție pe care ni-l dorim. Sau în zona optimă pe care noi o considerăm a fi una bună.

Care sunt beneficiile acestei soluții inovatoare?

Dr. Cristian Mina: Beneficiile ar fi că în foarte multe cazuri nu mai facem incizii, adică nu mai tăiem efectiv, nu mai folosim fire de sutură.

Vindecarea, bineînțeles, este mult mai rapidă, durerea la pacienții se diminuează semnificativ, astfel încât pacientul pleacă fericit că a fost fără durere. De asemenea, zona sau, cum spuneam, axul de inserție fiind foarte bine inserat nu mai avem surprize post-tratament chirurgical, că ceva nu-i bine acolo.

Există și contraindicații când vine vorba de pacient?

Dr. Cristian Mina: Contraindicații nu avem la ghidul chirurgical, doar să zicem contraindicații relative și absolute în cazul implantului, dar acolo intrăm pe partea afecțiunilor generale, a patologiei. Dar pentru ghidul chirurgical în sine nu există o contraindicație sau un efect negativ al acestuia.

De ce n-ar trebui să se mai sperie pacienții în 2023 de un implant dentar?

Dr. Cristian Mina: Cu ajutorul tehnologiei, cu ajutorul anestezicelor care sunt acuma mult mai bune, bineînțeles că și tratamentul în sine devine nu neapărat 100% nedureros, dar devine un pic mai acceptabil. Este mai puțin dureros decât era în trecut. Manoperele sunt mult mai sigure, mult mai precise, astfel încât pacientul să beneficieze de cel mai bun tratament posibil în cazul implantului și nu numai.

Pacienții se tem și de faptul că organismul ar putea respinge implantul sau că ar trebui să-l schimbăm la câțiva ani. Cum e până la urmă?

Dr. Cristian Mina: Putem spune că este un mit, deoarece în momentul când un implant este inserat într-o poziție corectă (într-un os în care să ne permită atât ca înălțime cât și ca lățime) și nu avem o patologie generală gravă, atunci implantul este acceptat în proporție de 98-99% din cazuri.

Faptul că el a fost inserat nu trebuie scos o dată la 5 ani sau la 10 ani și schimbat cu altul, atâta timp cât el este în continuare inserat în os. Ce se poate schimba sau ce își dorește pacientul să schimbe este coroana sau suprastructura care, într-adevăr, mai poate suferi anumite modificări în timp. Doar acel lucru se schimbă, dar nu implantul în sine.

×
x close