Potrivit acestuia, operația a avut loc în urmă cu trei săptămâni, la un pacient cu vârsta de 65 de ani din Călărași care urmează să fie externat săptămâna viitoare.
Potrivit profesorului doctor Vlad Iliescu, dispozitivul este utilizat pentru partea stângă a inimii. Acesta este folosit în lume de peste cinci ani cu rezultate bune.
Medicul a menționat că supraviețuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de 7-9 ani, comparativ cu vechea tehnică unde supraviețuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20%.
"Este o medicină de vârf și asta este o dovadă că și în România se practică o astfel de medicină. Toate aceste proceduri au fost posibile pentru că la nivel decizional s-a înțeles că este necesară finanțarea lor pentru că pacientul roman trebuie să poată beneficia de toate opțiunile care există în specialitatea respectivă", a spus Iliescu.
El a explicat că există trei programe decontate de CNAS noi: programul de valve trans-cateter - care constă în faptul că valva nu se mai pune prin operație deschisă ci printr-un acces, fie printr-un vas, fie prin inimă.
"Aceasta procedură de utilizarea valvelor trans-cateter este o procedură de excepție care se aplică doar la bolnavii care sunt prea gravi pentru a putea fi operați prin intervenție clasică. Acestea sunt indicațiile în toate ghidurile internaționale. De la o procedură izolată care se făceau la unul sau doi pacienți pe an a ajuns un program. Noi am făcut trei-patru bolnavi. În urmă cu o lună și ceva am mai făcut încă trei. Există această posibilitate pentru pacientul roman. Sigur că există o listă de așteptare. Trebuie să înțelegea lumea că o listă de așteptare exista și în Anglia și în alte țări, absolut peste tot în lume", a afirmat medicul.
Vlad Iliescu a susținut că un alt program este cel de endoproteze pentru cei care au dilatări ale aortei și sunt foarte grav pentru a fi operați pe cale clasică.
"Al treilea program este cel de semi-inima artificială, adică susține inima stângă, nu înlocuiește întreaga inimă. Este o pompiță care ține locul în insuficiență cardiacă terminală. Când ventriculul stâng al unui pacient nu mai funcționează deloc, iar pacientul este fie un candidat la transplant, fie unii nu sunt candidați la transplant din anumite rațiuni se utilizează acest dispozitiv. Rămân cu aceste dispozitive ani de zile și pacienți trăiesc, duc o viață normală. Costurile dispozitivului sunt mari", a declarat Vlad Iliescu.