Antena 3 CNN Life Sănătate Leguma "salvatoare" care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Este un aliat împotriva multor afecțiuni

Leguma "salvatoare" care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Este un aliat împotriva multor afecțiuni

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 06:00 26 Mai 2024 Modificat la 06:00 26 Mai 2024
legume fructe
Leguma care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Este un aliat împotriva multor afecțiuni Sursa foto: Gettyimages

O legumă mai puțin populară în țara noastră, dar plină de beneficii, aduce un strop de prospețime în bucătăriile noastre primăvara. Cu un gust ușor dulce și o textură crocantă, această plantă cruciferă se remarcă nu doar prin savoare, ci și prin bogăția de vitamine și minerale.

Originară din Europa de Nord și numită în germană "nap de varză", gulia poate fi integrată într-o varietate de rețete delicioase și sănătoase. Nutriționistul arădean Luminița Catană a dezvăluit care sunt beneficiile multiple ale acestei legume.

"Gulia este un alt dar al primăverii în bucătăriile noastre. Este simplu de gătit și delicioasă chiar și crudă”, a spus nutriționistul Luminița Catană.

Beneficiile consumului de gulie

  1. Susține digestia și tranzitul intestinal: Datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile, gulia reglează glicemia și colesterolul, susține flora intestinală, previne obezitatea, balonarea, crampele abdominale și constipația.

  2. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară: Compușii glucozinolați și izotiocianat reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare, lărgesc vasele de sânge și reduc inflamația.

  3. Stimulează sistemul imunitar: Gulia este bogată în vitamina B6 și vitamina C, contribuind la un sistem imunitar puternic.

  4. Ideală în diete: Cu un conținut scăzut de calorii, dar bogată în minerale și substanțe nutritive, gulia oferă sațietate, fiind excelentă pentru pierderea în greutate.

  5. Previne anemia: Bogată în fier și potasiu, gulia conține și calciu, care facilitează absorbția eficientă a fierului în sânge.

  6. Întărește oasele și dinții: Conținutul de minerale îmbunătățește rezistența oaselor și dinților și combate contracțiile musculare.

  7. Antioxidantă: Gulia reduce riscul apariției tumorilor și oferă energie.

  8. Eficientă în viroze: Reduce tusea, fiind benefică în tratarea bronșitelor și cistitelor, și ajută în caz de degerături, potrivit adevarul.ro.

×
Etichete: gulie
x close