Antena 3 CNN Life Sănătate Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul

Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul

N.B.
1 minut de citit Publicat la 14:16 04 Noi 2024 Modificat la 15:38 04 Noi 2024
virusul H3N2 getty
Varianta H3N2 a virusului este foarte agresivă, spun medicii. Foto: Getty

Alertă în rândul autorităţilor in Italia după ce s-a înregistrat primul caz de gripă australiană cauzată de virusul H3N2 care, pe lângă plămâni, poate afecta inima şi creierul celor bolnavi.

Specialiştii italieni susţin că subtipul H3N2, deja prezent în Italia, poate afecta și alte organe în afară de plămâni, pentru că în acest an subtipul H3N2 al tulpinii A, cunoscut sub numele de "gripa australiană", se dovedește deosebit de agresiv. 

Acest virus, pe lângă simptomele respiratorii comune, pare să aibă capacitatea de a afecta și alte organe, inclusiv creierul. Cu primele cazuri de H3N2 deja detectate în Lombardia, Piemont, Lazio și Liguria, este de așteptat un sezon gripal mai complex față de anul trecut, când a predominat subtipul mai puțin agresiv H1N1.

Profesorul Matteo Bassetti, directorul secției de boli infecțioase a spitalului San Martino din Genova, a raportat primul caz de gripă australiană la Genova, este vorba despre un bărbat de 76 de ani internat "cu un tablou clinic complex și simptome importante. " Medicul a declarat pentru presa din Italia că acest pacient, pe lângă faptul că prezenta simptome clasice de gripă, a prezentat şi dificultăți cognitive, precum incapacitatea de a recunoaște persoane familiare lui, astfel bărbatul internat în secţia de boli infecțioase nu și-a putut recunoaște soția. Printre primele simptome înregistrate de acesta este faptul că nu mai putea simţi gustul mâncării.

Medicii avertizează că acest virus afectează nu numai plămânii şi gâtul, ci și creierul. 

Virusul H3N2, ca și alte subtipuri, poate duce la complicații grave, în special la persoanele în vârstă și la pacienții cu alte comorbidități. Principalele simptome rămân cele tipice gripei: febră mare între 38 și 40 de grade, frisoane, cefalee, dureri musculare și osoase, somnolență, oboseală și transpirație. La acestea se adaugă uneori un nas care curge, congestie nazală, dureri în gât, tuse uscată și pierderea poftei de mâncare. Cu toate acestea, tabloul clinic se poate agrava cu manifestări neurologice precum dureri de cap intense, amețeli, iar în cazuri extreme, encefalită și convulsii. 

Medicii subliniază importanţa vaccinării, asta pentru că, subliniază aceştia, tulpina H3N2 este inclusă în noua acoperire a vaccinului din acest sezon. 

×
x close