”Experența SUA este extrem de importantă în privința utilizării vaccinului Johnson&Johnson. Am văzut această informație (privind solicitarea FDA de întrerupre a vaccinării cu Johnson&Johnson în SUA - n.r.). Așteptăm o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului și dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță în conferința de presă.
Acesta este de părere că săptămâna aceasta vor fi disponibile date de la EMA.
El consideră că din moment ce FDA a recomandat acest lucru, EMA va face cât de curând o precizare, mai ales că în Europa nu s-a folosit acest tip de vaccin.
”Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată până la acest moment în SUA, unde sunt aproape 7 milioane de doze de vaccin utilizate”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a mai spus că frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice după utilizarea serului de la Johnson&Johnson par a fi de circa un caz la un milion, o frecvență extrem de rară.
Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson vor ajunge în România
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson vor ajunge în România joi, 15 aprilie, mai repede decât era prevăzut, a declarat vineri, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi folosit cu precădere în cabinetele medicilor de familie, precum și în centrele mobile de vaccinare.
Centrele mobile sunt organziate în containere care vor merge în localități unde nu există medici de familie sau dispensare și care au o capacitate de până la 96 de persoane vaccinate pe zi.