Antena 3 CNN Life Sănătate Generația care trăiește mai mult decât predecesorii, dar este măcinată de cancer și boli cronice. Specialiștii nu au o explicație

Generația care trăiește mai mult decât predecesorii, dar este măcinată de cancer și boli cronice. Specialiștii nu au o explicație

imbatranire
Concluziile unui studiu recent arată că membrii generației "baby boomers" trăiesc mai mult, dar într-o stare de sănătate mai proastă decât predecesorii lor la aceeași vârstă. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    07 Oct 2024   •   13:32

O generație de oameni la apogeul maturității și începutul vârstei a treia este afectată de un fenomen straniu: aceste persoane trăiesc mai mult decât predecesorii lor, dar sunt afectate într-un grad mai mare de boli grave precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare.

Un nou studiu global, citat de The Guardian, îi indică, în acest sens, pe membrii generației "baby boomers".

Este vorba despre persoane născute în perioada de după cea de-a doua conflagrație mondială, într-o epocă marcată de mari transformări tehnologice, de accelerarea cursei spațiale între SUA și URSS, dar și de exacerbarea tensiunilor Războiului Rece.

Potrivit studiului, persoanele care au în prezent vârste cuprinse între 50 și 60 de ani sunt mai predispuse la probleme grave de sănătate decât persoanele care s-au născut înainte sau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când au ajuns la aceleași vârste.

Practic, generația "baby boomers" trăiește mai mult, dar se află într-o stare de sănătate mai proastă decât generațiile anterioare.

Obezitatea, diabetul de tip 2, cancerul, bolile de inimă și alte afecțiuni îi macină pe acești oameni la vârste mai "fragede".

Chiar dacă se știe că incidența bolilor grave crește cu înaintarea în vârstă, rezultatele noului studiu nu pot fi explicate prin faptul că oamenii trăiesc mai mult, au arătat experții de la Universitatea din Oxford și de la University College London, UCL. 

20% din populația țărilor bogate din Occident are peste 65 de ani

Potrivit constatărilor publicate în Journals of Gerontology, ratele de îmbolnăvire și invaliditate au crescut de-a lungul generațiilor succesive în ultimul secol.

Laura Gimeno, de la UCL și autor principal al studiului, declară că are loc o „derivă generațională a sănătății”, generațiile tinere având tendința de a prezenta o stare de sănătate mai proastă decât generațiile anterioare, la aceeași vârstă.

„Chiar și cu progresele în medicină și cu o mai mare conștientizare a publicului cu privire la o viață sănătoasă, persoanele născute după 1945 sunt expuse unui risc mai mare de boli cronice și handicap decât predecesorii lor. Având în vedere că până la o cincime din populația din țările occidentale cu venituri ridicate are acum peste 65 de ani, creșterea cererii de asistență medicală și socială va avea implicații uriașe asupra cheltuielilor guvernamentale”, arată această specialistă.

Cercetătorii au analizat informațiile legate de sănătate pentru mai mult de 100.000 de persoane între anii 2004 și 2018, fiind "acoperite" mai multe generații de persoane în vârstă de 50 de ani și peste acest prag în Marea Britanie, SUA și Europa.

Autorii studiului au constatat o creștere a ratei bolilor cronice, în special atunci când au comparat persoanele născute între 1936 și 1945 cu cele născute între 1955 și 1959.

Studiul arată că, în timp ce prevalența diabetului de tip 2 a crescut în același ritm în toate regiunile, diagnosticele de cancer, probleme cardiace și colesterol ridicat au sporit cel mai mult în Anglia și în Europa. Generația "baby boomers" este de 1,5 ori mai predispusă la aceste afecțiuni, față de predecesorii lor la aceeași vârstă.

Nivelul forței de prindere, un bun indicator al forței musculare generale și al îmbătrânirii sănătoase, a scăzut de la o generație la alta în Anglia și SUA, dar a crescut sau a rămas constant în Europa.

„Studiul nostru a identificat noi dovezi îngrijorătoare că generațiile născute mai recent se confruntă cu o înrăutățire a stării de sănătate, pe măsură ce intră în ultimii ani de viață. Dacă speranța de viață rămâne stabilă sau continuă să crească, aceste tendințe îngrijorătoare ar putea face ca generațiile 'mai tinere' să petreacă mai mulți ani într-o stare de sănătate precară și cu handicap”, a avertizat autoarea principală a studiului, conform sursei citate.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close