Un studiu arată că numai 45 de minute de exerciții fizice efectuate pe săptămână îmbunătățesc funcțiile creierului persoanelor trecute de 50 de ani.
Chiar și o singură sesiune de activitate aerobică și de rezistență este suficientă pentru a spori vigilența, viteza de luare a deciziilor și capacitate de memorare.
Oamenii de știință au bănuit de mult timp că exercițiile fizice încetinesc declinul cognitiv care se petrece în mod natural pe măsură ce oamenii trec de vârsta mijlocie, însă noua analiză este prima de acest gen care demonstrează că activitatea sportivă îmbunătățește puterea creierului.
Analiza este totodată prima care identifică rolul-cheie pe care îl joacă exercițiile de rezistență, precum ridicarea greutăților sau cele de întărire a trunchiului, pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului.
„Chiar și exercițiile (efectuate — n.r.) o dată sau de două ori pe săptămână par a fi eficiente, dar cel mai important lucru pe care l-am descoperit are legătură cu intensitatea'', a spus el. ''Ar trebui să fie moderate, dar și de o intensitate viguroasă'', a explicat cercetătorul Joseph Northey, de la Universitatea din Canberra
În Marea Britanie orientările stabilite la nivel guvernamental recomandă adulților cu vârste între 19 și 64 de ani să efectueze cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată în fiecare săptămână, dar și exerciții de rezistență care lucrează toate grupele importante de mușchi, de două sau mai multe ori pe săptămână.