Antena 3 CNN Life Sănătate Fiecare pahar de alcool pe care îl bem creşte riscul de cancer. Specialiştii avertizează asupra riscurilor

Fiecare pahar de alcool pe care îl bem creşte riscul de cancer. Specialiştii avertizează asupra riscurilor

N.B.
2 minute de citit Publicat la 07:00 28 Sep 2024 Modificat la 07:00 28 Sep 2024
Un barbat varsa dintr-o sticla vin rosu in pahar
Experţii avertizează că şi un singur pahar de alcool pe zi creşte riscul de cancer şi că oamenii ar trebui informaţi mult mai mult cu privire la legătura cauză-efect dintre alcool şi cancer. Sursa foto: Getty images (poya cu caracter ilustrativ)

Fiecare pahar de alcool pe care îl bem creşte riscul de cancer. Experții de la Cancer Research UK (Cruk) și de la Institutul Național al Cancerului (NCI) din Statele Unite au efectuat un studiu pentru a înțelege care sunt principalele tipuri de cancer legate de consumul de alcool și câte pahare puteți bea pe săptămână ca să nu riscaţi să vă îmbolnăviţi.

Conform Il Messaggero, experţii avertizează că şi un singur pahar de alcool pe zi creşte riscul de cancer şi că oamenii ar trebui informaţi mult mai mult cu privire la legătura cauză-efect dintre alcool şi cancer. Deşi adesea am fost sfătuiţi să bem un pahar de vin roşu la masă pentru că ar fi bun pentru inimă sau pentru a ne oferi un moment de relaxare, iată că acum specialiştii avertizează şi asupra pericolelor pe care le întâmpinăm dacă avem un astfel de obicei.

Doctorul Therese Bevers, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului de la MD Anderson, avertizează: „Lucrul important de reținut este că de fiecare dată când bei, îți crește riscul de cancer”.

Potrivit Officer for National Statistics, aproximativ 29,2 milioane de adulți din Marea Britanie au raportat că au consumat alcool. Ei reprezintă 57% din populația adultă. În fiecare an, 12.000 de britanici sunt diagnosticați cu cancer legat de alcool, care provoacă aproximativ 4.2000 de decese. Acestea sunt datele raportate de The Sun, care estimează că nu ar trebui să fie prea diferite proporțional cu alte părți ale lumii.

Dacă o femeie bea șapte pahare pe săptămână sau dacă un bărbat bea 14 pahare pe săptămână, riscurile încep să devină semnificative. Potrivit specialiştilor, această diferență există, deoarece alcoolul este procesat mai repede de către bărbați. Cifrele care definesc un băutor moderat, se referă la 350 ml de bere, 145 ml de vin sau un shot de băuturi spirtoase. Riscul de a dezvolta cancer la cavitatea bucală este de 1,8 ori mai mare decât la cei care nu beau, având în vedere că poate avea un efect iritant asupra gurii și gâtului prin deteriorarea și inflamarea celulelor care căptușesc zona, făcându-le mai sensibile la deteriorarea cauzată de substanțele cancerigene, cum ar fi fumul de țigară. Riscul de a dezvolta cancer laringian este de 1,4 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool. Riscul de cancer esofagian este de 1,3 ori mai mare decât la cei care nu consumă alcool. Deoarece alcoolul poate deteriora celulele care căptușesc interiorul intestinului, riscul de cancer colorectal este de 1,2 ori mai mare. În sfârșit vorbim despre cancerul de sân: alcoolul poate crește cantitatea de estrogen din organism, iar riscul crește de 1,23 ori.

Bărbații care beau 15 sau mai multe pahare de alcool pe săptămână și femeile care beau cel puțin 8 reprezintă categoria de băutori semnificativi. În aceste cazuri, riscul de a dezvolta cancer la corzile vocale este de 2,6 ori mai mare. În ceea ce privește cancerul în cavitatea bucală și la gât, riscul ar fi chiar de 5 ori mai mare decât în ​​cazul esofagului. Riscul de cancer hepatic (neschimbat pentru consumatorii moderati) este de două ori mai mare decât pentru cei care se abțin, deoarece consumul de alcool pe termen lung poate provoca ciroză hepatică, care la rândul său crește riscul de cancer la ficat. Consumatorii semnificativi de alcool au de 1,5 ori mai multe sanse de a dezvolta cancer intestinal si rectal. Iar cancerul de sân are un risc de 1,6 ori mai mare.

×
x close