Antena 3 CNN Life Sănătate Explozie de cazuri de tuse convulsivă în România. Zeci de copii au ajuns la spital după prima săptămână de școală: „Respiră greu”

Explozie de cazuri de tuse convulsivă în România. Zeci de copii au ajuns la spital după prima săptămână de școală: „Respiră greu”

copil care tuseste
Este alertă medicală după prima săptămână de şcoală. FOTO: Getty Images
de B.C.    |    16 Sep 2024   •   19:02

Este alertă medicală după prima săptămână de şcoală. Spitalele şi cabinetele medicilor de familie primesc deja zeci de copii cu infecţii respiratorii şi tuse severă. Cea mai mare îngrijorare a specialiştilor la nivel mondial este legată de evoluţia cazurilor cu tuse convulsivă, cunoscută şi sub denumirea de tusea măgărească. Cazurile au explodat în mare parte a Europei, incusiv în ţara noastră.

Prima săptămână de şcoală se resimte deja în Unităţile de Primiri Urgenţe. La Spitalul Marie Curie din Capitală peste 70% dintre copiii au venit cu infecţii respiratorii sau probleme digestive. Un tătic, de pildă, ne-a povestit că în grupa băieţelului său au fost şi alţi copii cu probleme asemănătoare.

Tatăl unui copil: „Respiră foarte greu și tușește.”

Mama unui copil: „Face febră bebe, de trei zile. Noi am sperat să fie de la vaccin, dar are și roșu în gât.”

Cea mai mare îngrijorare din acest sezon este legată de tusea convulsivă, spun medicii. Unii avertizează că suntem în pragul unei epidemii.

Alina Anothe, medic UPU Spitalul Marie Curie: „Tusea convulsivă parcă copiază așa un pic tabloul pe care l-a avut anul trecut rujeola. Nu avem, deocamdată, declarată epidemie de tuse convulsivă, însă cazurile sunt foarte multe.”

Unii medici au consultat mai multe cazuri cu tuse convulsivă în rândul copiilor, anul acesta, decât au consultat în ultimii 35 de ani. Vorbim de o boală contagioasă, care se transmite foarte ușor în rândul copiilor și care poate duce la pneumonie sau encefalită.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „În prezent avem cazuri izolate de gripă, ceea ce ne duce cu gândul la un sezon care ar putea să fie serios, mă refer la sezon de gripă sau de infecții respiratorii.”

Medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei

Din acest motiv medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei care ne poate apăra şi de tusea convulsivă.

Alina Antohe, medic UPU Spitalul Marie Curie: „Din păcate, unii dintre părinți uită să-l facă copiilor, acesta fiind și motivul creșterii incidenței cazurilor.”

Mama unui copil: „Știu că vaccinurile sunt cumva bune, dar în timpurile de astăzi nu mai avem încredere în vaccinuri.”

Gindrovel Dumitra, medic de familie: „Copiii care nu au fost vaccinați niciodată în viață împotriva gripei și au sub opt ani trebuie să înceapă schema de vaccinare, pentru că la această categorie se administrează două doze din vaccinul intramuscular, astfel încât în octombrie să primească a doua doză și la sfârșitul lunii octombrie să aibă protecția obținută.”

În Europa sunt peste 100.000 cazuri confirmate în ultimul an, iar în China, în primele luni din 2024, s-a observat o creşetere de 10 ori faţă de perioada similară din 2023.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close