Vacanţa de vară mult visată şi îndelung planificată poate să fie distrusă rapid de o enterocolită. Am păţit-o mulți dintre noi măcar o dată.
O îngheţată de la tonetă, un sandviș nesigilat sau un fruct nespălat pot da peste cap organismul.
”Alimentele se degradează mult mai frecvent vara decât în alte sezoane. Ceea ce este mai frecvent, este tendința aceasta de a consuma alimentele din surse nu întotdeauna foarte bine controlate", a explicat Cristian Balahura, medic specialist gastroenterolog, duminică, la emisiunea Numai de bine, de la Antena 3.
Simptomele enterocolitei sunt cauzate de fie de împrăștierea agentului infecțios, fie de deshidratarea puternică, prin pierderile mari de minerale.
Rehidratarea este primul pas în terapia enterocolitei. Pâinea prăjită, supa de morcovi, carnea fiartă de pui, ceaiul de mentă, sunt deseori suficiente în tratatea acestei afecțiuni.
”Este bine ca pacientul să înceapă să consume 2-3-4 litri de lichide pe zi, pentru ca să poată să fie evitată deshidratarea", ne sfătuiește medicul.
Totuși, trebuie evitate lactatele, mai ales laptele dulce, iaurtul, sana, laptele bătut.