Antena 3 CNN Life Sănătate Scoaterea corectă a căpușelor. Dr. Emilian Popovici: ”Sub nicio formă nu îi dăm cu spirt sau betadină!”

Scoaterea corectă a căpușelor. Dr. Emilian Popovici: ”Sub nicio formă nu îi dăm cu spirt sau betadină!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 08:00 31 Mai 2022 Modificat la 08:00 31 Mai 2022
indepartare capusa remedii babesti risc infectie
Cum îndepărtăm corect o căpuşă Sursa foto: Unsplash.com

Emilian Popovici susține că oamenii nu ar trebui să fie sfătuiți ”să nu iasă din casă din cauza căpușelor”, ci aceștia ar trebui să învețe câteva măsuri de protecție care le țin la distanță.  

”Se pot lua niște măsuri de precauție și aici este vorba despre purtatul hainelor de culoare deschisă este indicat atunci când se iese la iarbă verde  pentru că putem să vedem paraziții mai ușor atunci, de asemenea, este bine să se poarte, chiar dacă este cald, pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, încălțări adecvate”, a spus medicul epidemiolog la Digi 24, citat de DCMedical.  

Cum trebuie să procedăm 

”După ce am ieșit la iarbă verde este indicat să facem un duș, pentru că îndepărtăm prin duș paraziții care eventual nu au intrat în piele și, în același timp, o inspecție a corpului. Deci după ce am inspectat hainele facem și o inspecție a corpului și bineînțeles, dacă vedem că a apărut o aluniță unde nu aveam, ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume să ne eliberăm de acest parazit.  

Nu este foarte complicat. Sigur, dacă avem posibilitatea să ne adresăm unui serviciu medical, iar un cadru medical, fie mediu, fie medic are și o pensă cu care să extragă căpușa și știe și tehnica pentru asta”, a mai spus epidemiologul. 

Ce NU trebuie făcut 

”Dacă nu avem însă această posibilitate, atunci, tot cu o pensetă, nu trebuie să fie una foarte specială, cât să putem să prindem corpul căpușei care este deasupra tegumentului, cât mai aproape de tegument și apoi, prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic să o rotim până se eliberează. 

De ce este bună această manevră, pentru că se poate trage și ușor în sus, însă foarte atent pentru a nu rupe corpul căpușei fiindcă altfel, dacă capul acestui parazit rămâne în piele se pot provoca infecții locale. 

De asemenea, unii recomandă să se dea cu spirt pe căpușă, înainte să fie extrasă, sau cu betadină sau prin încălzire. 

Nu este indicat acest lucru, sub nicio formă, pentru că, într-adevăr, căpușei nu-i convine dacă pui spirt medicinal pe ea, dar în momentul acela ea poate elibera, printr-un soi de vărsătură exact acei agenți patogeni pe care nu-i dorim în corpul nostru. 

Practic, nu punem nimic pe căpușă și nici nu o încălzim, nu îi facem nimic înainte de a o extrage, o extragem și după facem dezinfecția locului respectiv, cu betadină sau cu spirt medicinal”, a mai spus medicul. 

Potrivit epidemiologului, este indicată administrarea unui tratament cu antibiotic. Astfel, dacă extragerea căpușei se face în primele 72 de ore ”este utilă administrare de Doxiciclină 100 mg, două capsule, practic 200 mg în prima zi și încă 100 mg în ziua a doua”, subliniind în același timp că ”nu înseamnă că orice căpușă dacă ne-a abordat automat vom face boala Lyme sau encefalită de căpușă sau o febră hemoragică, dar este bine să ne luăm niște măsuri pentru a nu fi, acele cazuri, câte sunt ele, în care pot să apară asemenea boli grave”.  

Invazie de căpușe în Bucureşti. Zeci de oameni ajung zilnic la spital

Timpul petrecut în parc sau într-o zona verde ne poate aduce mari probleme, și asta pentru că a început invazia de căpușe. Numai în Capitală sunt zeci de pacienți care ajung zilnic la UPU și în camerele de gardă.

Și în unitatea UPU a spitalului Marie Curie din București medicii se confruntă zilnic cu pacienți mușcați de căpușe. Doctorii cer autorităților să ia mai multe măsuri și să aplice soluții anti-căpușe în spațiile verzi.

"De cele mai multe ori căpuşele nu dau borelioză, dar totuşi trebuie să fim atenţi, pentru că sunt situaţii în care putem avea infecţia borelioza. Dintre cei care fac infecţia ,5% pot ajunge şi la complicaţii importante dacă nu se face profilaxia", a precizat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş.

"Dacă se depăşeşte cu mult se observă faptul că insecta începe să se umfle,  adică suge sângele respectiv şi devine mult mai mare faţă de cum era iniţial. Părinţii să fie atenţi la copii, aceste căpuşe se pot prinde chiar şi de zona păroasă" spune Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu.

×
Etichete: Emilian Popovici
x close