Antena 3 CNN Life Sănătate Vești bune pentru bucureșteni: un studiu arată că dușurile reci sunt bune pentru sănătate

Vești bune pentru bucureșteni: un studiu arată că dușurile reci sunt bune pentru sănătate

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 17:01 07 Oct 2021 Modificat la 17:01 07 Oct 2021
copil dus
Sursa foto: Hepta

Un duș rece dimineața e destul de neplăcut. Totuși, nu ar fi rău să începeți să vă obișnuiți cu asta, deoarece apa rece are beneficii asupra sănătății; atât fizice, cât și mentale. 

Dușurile reci au fost administrate pentru întărirea sănătății încă de la începutul secolului 19, atunci când doctorii le recomandau pentru pacienții din azile. Pe la mijlocul secolului 19, oamenii au realizat că dușurile pot avea și alt scop: și anume să spele, și că ar fi mai plăcut dacă apa ar fi mai caldă. Așa că dușurile au trecut de la instrumente de torturtă  folosite timp de o oră la ceva ce aducea plăcere pentru aproximativ cinci minute. 

Cu toate acestea, practica de a face dușuri reci pentru a-ți întări sănătatea, nu a dispărut niciodată. Un studiu din Olanda a descoperit că persoanele care au obiceiul de a face dușuri cu apă rece sunt mai puțin predispuși să se îmbolnăvească, față de cei care preferă apa caldă. 

La studiu au participat peste 3.000 de oameni, care au fost împărțiți în patru grupuri, și rugați să facă dușuri în fiecare zi. Unuia dintre grupuri i s-a cerut să petreacă 30 de secunde în apă rece, celui de-al doilea, 60 de secunde, și celui de-al treilea 90 de secunde. Grupul de control se putea bucura de un duș cu apă caldă. 

Participanților li s-a cerut să urmeze timp de o lună protocolul (cu toate că 64% dintre ei au continuat să facă baie cu apă rece și după terminarea studiului).

După o perioadă de 3 luni, au descoperit că persoanele care s-au spălat cu apă rece au cu 29% mai puține riscuri să se îmbolnavească în urma expunerii la medii aglomerate, de exemplu, la locul de muncă sau la școală.

Specialistii au constatat că nu există diferențe între persoanele care au efectuat dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde. Acest lucru a dus la concluzia că apa rece stimulează sistemul imunitar al organismului, indiferent de durata dușurilor.

Dușurile reci influențează și starea de dispoziție

Astfel, dușurile reci activează sistemul nervos simpatic, sporind abilitățile neurotransmițătorilor, precum noradrenalina și endorfinele. Din acest motiv, oamenii care fac dușuri reci pot avea riscuri mult mai mici de a experimenta simptome depresive dupa acestea.

Terapia ce implică impersia în apă rece este o practică obișnuită în multe activități sportive

Terapeuții din domeniul sportului au sugerat că temperaturile scăzute pot diminua rapid creșterile de temperatură resimțite în urma efortului și pot reduce inflamația.

O meta-analiza a 23 de articole medicale a arătat că expunerea la apă rece sau schimbarea frecventă a temperaturii apei în timpul dușului poate ajuta la accelerarea recuperării fizice și la reducerea oboselii.

Dusurile reci asistă pierderea în greutate în moduri neașteptate

Corpul omenesc conține două tipuri de țesut adipos: alb și maro.Grăsimea albă este depozitată în țesuturi atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât sunt necesare corpului pentru a funcționa corespunzător, iar acestea nu sunt eliminate prin efort fizic. Acest tip de grăsime este acumulată de regulă în zona taliei, zona lombară, a gâtului și a coapselor.

Grăsimea maro generează căldura necesară pentru reglarea temperaturii interne a corpului și este activată de expunerea la frig. Prin urmare, dușurile reci stimulează activitatea țesutului adipos maro.

Un studiu efectuat în anul 2009, a descoperit că activarea grăsimii maro în mod regulat, prin expunerea la temperaturi scăzute, poate ajuta la pierderea unui număr de până la 4 kilograme anual, fără alte modificări în dieta sau în programul zilnic de mișcare.

Totuși, în ciuda dovezilor existente legate de beneficiul dușurilor reci, trebuie să știți că există și câteva riscuri asociate. Pentru că apa rece care intră brusc în contact cu corpul poate provoca șoc, și poate fi periculoasă pentru oamenii care au probleme cardiace, potrivit IFL Science.

×
x close