Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Virgil Musta, totul despre mușcătura de căpușă: ”Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact”

Dr. Virgil Musta, totul despre mușcătura de căpușă: ”Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:41 13 Iul 2021 Modificat la 10:41 13 Iul 2021
Dr. Virgil Musta, totul despre mușcătura de căpușă: ”Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact”

Potrivit specialiștilor, căpușele sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sânge, iar prin mușcătură poate fi transmisa bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odata fixată pe piele, căpușa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 si 72 de ore pentru a infecta gazda.

”Prima măsura de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, dupa ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutam o eventuala excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toata suprafața corpului, chiar și prin păr.

Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem”, a explicat Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase, de la Spitalul Dr. Victor Babeș Timișoara.

În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, sunt necesare un consult medical și tratament.

Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 și 30 de zile de la contact. Specialiștii mai spun că bolnavii au dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. Dacă nu este tratată la timp, boala poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos.

Recomadările medicilor pentru momentele petrecute la iarbă verde

”De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne așezăm pe o patură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectam pielea.

Să utilizam spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, a precizat Virgil Musta.

×
Etichete: capusa Lyme
x close