Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Marinescu, despre variola maimuţei: nu trebuie să ne gândim la altă pandemie, dar să fim prudenţi

Dr. Adrian Marinescu, despre variola maimuţei: nu trebuie să ne gândim la altă pandemie, dar să fim prudenţi

adrian marinescu antena3
Am avut cazuri de variola maimuţei inclusiv în România şi în anii care au trecut, dar au fost extrem de rare, spune dr. Marinescu. Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    19 Aug 2024   •   10:52

Variola maimuţei nu este un pericol mare, nu trebuie să ne gândim la o nouă pandemie, dar e necesar să fim prudenţi, a spus dr. Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, medicul Adrian Marinescu, a precizat că şi în anii trecuţi, în Europa, inclusiv în România, au fost cazuri de variola maimuţei (mpox). 

Cât priveşte recomandările de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la variola maimuţei, medicul Marinescu spune că acestea nu trebuie să ne facă să ne gândim la o nouă pandemie, dar e nevoie de prudenţă.

„Aş spune că nu e un pericol mare, nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie sau va fi o situaţie grea. Doar că gândirea prudentă trebuie să existe. 

Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 - primul caz a fost tot în Congo - de ce discutăm mai mult acum? Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare.

Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? Şi, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă. Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, a precizat medicul Adrian Marinescu, duminică, la Antena 3 CNN. 

În ce priveşte simptomele, boala seamănă cu o răceală sau o gripă, însă apare şi o erupţie pe piele, sub formă de vezicule, mai ales în zona organelor genitale. 

În plus, transmiterea acestei boli „nu se face cu uşurinţă”, mai spune medicul.

„Transmiterea prin tuse şi strănut se face extrem de greu, doar un contact care să fie extrem de prelungit, însă un contact direct cu o persoană care e bolnavă clar poate să ducă la boală. 

Cei mai mulţi, într-adevăr, au forme uşoare şi nu se întâmplă nimic, doar că, din păcate, sunt şi complicaţii”, a precizat Marinescu.

Conform lui Adrian Marinescu, şi în anii trecuţi au fost cazuri de boală, inclusiv în România.

„Cazuri de variola maimuţei am avut (în Europa – n.r.) şi anii trecuţi, aici discutăm, într-adevăr, de o variantă pe care o putem numi nouă, 1B, dar nu înseamnă că e diferită faţă de ce era înainte.

Am avut cazuri izolate inclusiv în România şi în anii care au trecut, dar au fost extrem de rare. 

Problema se pune nu că e un caz în Suedia, dacă în Europa vom avea mai multe cazuri, aşa cum se întâmplă apropo de dinamica din Africa. Eu cred că nu se va întâmpla asta şi că măsurile pe care le putem lua acum, inclusiv vaccinarea, ar trebui să ne ajute în mod eficient”, a continuat Adrian Marinescu.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de risc pentru mpox, de la „scăzut” la „moderat”, la o zi după ce oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au confirmat prima infecţie cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close