Depresia trece deseori nediagnosticată, pentru că simptomele sunt greu de observat.
Ce este depresia? Institutul Naţional de Sănătate Mintală din Statele Unite descrie această tulburare ca fiind o perioadă mai lungă de două săptămâni în care o persoană se simte tristă sau arată lipsă de interes pentru orice activitate, la care se adaugă tulburări de somn, alimentaţie, de concentrare sau o percepere diferită a propriei imagini.
Care sunt simptomele depresiei?
De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legatură aparentă cu o tulburare psihică.
Cei care suferă de depresie se simt foarte obosiţi, greoi, le pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cele mai banale acţiuni, cum ar fi urcatul unor scări sau aranjarea patului.
Boala poate fi determinată de un dezechilibru chimic în creier, de aceea sunt necesare medicamentele (antidepresivele), care pot rezolva această problema.
Depresia se manifestă deseori prin dureri de spate, articulare, de membre, tulburări gastrointestinale, de somn şi modificări de apetit.
Această legătură există, pentru că starea de spirit şi durerea sunt determinate de nivelul de serotonină şi neuropinefrină din creier. De aceea, antidepresivele care pot regla mecanismul acestor neurotransmiţători reprezintă prima linie a tratamentului, după cum se arată într-un studiu recent, care arată legătură între depresie şi simptomele fizice.
Cum se poate trata depresia?
Psihologii precizează că bolnavii nu pot fi ajutate de prieteni, ci doar de medici.
Medicaţia minimă necesară presupune prescrierea unui antidepresiv şi participarea la mai multe şedinţe de psihoterapie.