Antena 3 CNN Life Demenţa poate fi prevenită, arată un studiu. Ce trebuie să faci în funcţie de vârstă ca să nu ajungi la Alzheimer

Demenţa poate fi prevenită, arată un studiu. Ce trebuie să faci în funcţie de vârstă ca să nu ajungi la Alzheimer

Adoptarea unor schimb?ri ale stilului de via?? la momentul potrivit poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de demen??.
Cercetările din 2020 arată că persoanele care adoptă obiceiuri sănătoase au un risc cu 60% mai mic de a dezvolta Alzheimer. FOTO: Getty Images /Andrew Brookes
de Ioana Dobre    |    19 Sep 2024   •   08:00

Adoptarea unor schimbări ale stilului de viață la momentul potrivit poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de demență. Cercetările arată că anumite obiceiuri sănătoase pot proteja creierul și pot preveni sau întârzia apariția acestei afecțiuni.

Un articol recent publicat de către HuffPost UK dezvăluie că schimbările stilului de viață adoptate la momentul potrivit pot juca un rol esențial în reducerea riscului de demență.

Cercetările din 2020 arată că persoanele care adoptă obiceiuri sănătoase, precum exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului și consumului de alcool, o alimentație echilibrată și menținerea minții active, au un risc cu 60% mai mic de a dezvolta Alzheimer

De asemenea, Alzheimer’s UK estimează o reducere de 40% a riscului atunci când sunt luați în calcul 12 factori cheie, cum ar fi nivelul de educație, pierderea auzului, depresia și activitatea fizică.

Cu toate că nu există dovezi clare care să indice exact în ce măsură fiecare dintre acești factori contribuie la prevenirea demenței, un raport al revistei medicale The Lancet identifică cele mai bune măsuri preventive pentru diferite etape ale vieții.

De pildă, nivelul educației timpurii (de obicei între adolescență și începutul vârstei adulte, adică aproximativ 18-30 de ani) poate reduce riscul cu 5%, în timp ce factorii din viața mijlocie (până în jurul vârstei de 60 de an), precum evitarea hipertensiunii și a colesterolului ridicat, pot reduce riscul cu până la 7%. 

Pentru cei aflați în viața târzie (după vârsta de 60 de ani), izolarea socială și expunerea la poluarea aerului sunt factori ce contribuie la creșterea riscului de demență, dar care pot fi parțial preveniți.

The Lancet estimează că până la 45% dintre factorii de risc ai demenței sunt modificabili prin măsuri preventive. Deși unii factori, cum ar fi predispoziția genetică sau poluarea aerului, sunt dificil de controlat, experții subliniază importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru a minimiza riscurile pe care le putem influența.

×
Subiecte în articol: boli neurologice Alzheimer
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close