Plătim asigurări de sănătate şi avem, teoretic, dreptul la investigaţii gratuite. Practic, însă, gratuitatea din hârtiile statului dispare atunci când batem la uşa doctorului.
Nici cardul de sănătate, nici trimiterile de la medicii de familie nu valorează nimic în ochii doctorilor din policlinici. Oamenii spun că nu au contract cu casele de asigurări şi consultaţia trebuie platită.
Un răspuns scurt şi pe bază de bani. Doar aşa poţi beneficia de o consultaţie în Ambulatoriul Spitalului Universitar, spre exemplu.
Consultaţia costă 70 de lei, indiferent dacă ai contribuit o viaţă sau niciodată la Casa de Asigurări de Sănătate.
Cardul de sănătate sau trimiterea de la medicul de familie n-au nicio valoare.
Directorul interimar al spitalului spune totuşi că situaţia e roz şi nimeni nu scoate un leu din buzunar.
”Nu există nicio problemă din punctul acesta de vedere. (...) și la nivel de ambulatoriu, nu există nicio problemă”, a spus Dragoș Davițoiu, directorul interimar al Spitalului Universitar.
La fel se întâmplă şi la Spitalul Elias. Consultaţiile în ambulatoriu sunt pe bani - acolo costă 80 de lei consultația.
Cât despre investigaţiile plătite, chiar dacă eşti asigurat, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) ne spune că medicii nu sunt obligaţi să încheie contracte, aşa că pot cere bani pacienţilor.
”Este vorba şi de un pic de corectitudine din partea medicului, de corectitudine de a transmite informaţii. Eu nu lucrez cu Casa de Asigurări, dacă doriţi să plătiţi consultaţia, dacă nu, mergeţi la alt coleg. Cred că aşa ar fi cel mai cinstit”, spune Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt de la CASMB.
La cele mai multe cabinete însă, ţi se transmite că dacă nu plăteşti, trebuie să aştepţi chiar şi luni de zile pentru o consultaţie.