Antena 3 CNN Life Sănătate De ce oamenii născuți după 1980 au un risc mai mare de cancer. S-a descoperit principalul motiv

De ce oamenii născuți după 1980 au un risc mai mare de cancer. S-a descoperit principalul motiv

oameni mergand pe o strada cu magazine
Un nou studiu a arătat că oamenii născuți după 1980 prezintă un risc de cancer mai ridicat decât generațiile anterioare FOTO: Getty Images
de Daniela Chihaia    |    05 Aug 2024   •   11:45

Experții trag un semnal de alarmă, după ce un nou studiu a arătat că oamenii născuți după 1980 prezintă un risc de cancer mai ridicat decât generațiile anterioare. Ratele a 17 tipuri de cancer la mileniali și a tinerilor din generația X au crescut dramatic în ultimii ani, iar pentru anumite tipuri de cancer, cei născuți după 1990 se confruntă cu riscuri de două sau chiar de trei ori mai mari decât cei născuți în 1955, potrivit cercetărilor publicate în revista medicală Lancet Public Health. S-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de tineri care sunt diagnosticați cu cancer colorectal, dar și alte forme ale acestei maladii.

Ce a descoperit noul studiu

Cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer (ACS) au evaluat ratele a 34 de tipuri diferite de cancer în rândul celor născuți între anii 1920 și 1990, în funcție de numărul de cazuri diagnosticate și numărul de decese înregistrate din 2000 până în 2019, potrivit aol.com.

În medie, ratele a 17 tipuri de cancer, inclusiv cele pancreatice, de sân și cele gastrice, au crescut cu fiecare nouă generație începând cu 1920, potrivit studiului. Cercetările anterioare făcute de ACS au arătat că ratele a 11 tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, colorectal, renal, uterin și testicular, au crescut în rândul adulților tineri. Noul studiu a adăugat încă opt tipuri de cancer la această listă:

  • Cancer gastric (cancer al mucoasei stomacului),
  • Cancer al intestinului subțire,
  • Cancer mamar ER-pozitiv,
  • Cancer ovarian,
  • Cancer hepatic și a căilor biliare,
  • Cancer oral și al faringelui non-asociat cu HPV (numai la femei),
  • Cancer anal (numai la bărbați),
  • Sarcomul Kaposi (cancer al mucoasei vaselor de sânge și al ganglionilor limfatici, numai la bărbați).

Ratele s-au dublat sau chiar s-au triplat pentru unele dintre aceste tipuri de cancer, inclusiv cancere de rinichi, pancreas și intestin subțire, la persoanele de orice gen. La femei, incidența cancerului hepatic a crescut de două până la trei ori începând cu anii 1920. Chiar și cancerele care păreau să fie în declin pentru generațiile dintre 1946 și 1970 și la generațiile anterioare - inclusiv unele tipuri de cancer de sân și cancer testicular - sunt acum un risc mai mare pentru generațiile de după 1980, arată studiul.

Mai mulți tineri mor și din cauza unora dintre aceste tipuri de cancer; mortalitatea la cancerul colorectal, vezicii biliare, testicular și uterin a crescut de-a lungul generațiilor, la fel și rata de mortalitate la cancerului hepatic, dar numai la femei. Autorul principal al studiului, dr. Hyuna Sung, cercetător la Societatea Americană de Cancer spune că toți indicatorii indică o creștere reală a riscului de cancer la vârste precoce.

De ce riscul de cancer este mai mare la oamenii născuți după 1980

Deși noul studiu nu răspunde foarte clar la această întrebare, Sung și alți experți au în vizor un suspect principal: obezitatea. Zece din cele 17 tipuri de cancer care devin din ce în ce mai frecvente au fost legate de obezitate, au remarcat autorii studiului.

Cercetările pentru a stabili exact modul în care obezitatea ar putea contribui sau provoca un cancer sunt în desfășurare, dar există câteva teorii puternice, spune Timothy Rebbeck, profesor de prevenire a cancerului la Dana-Farber Cancer Institute. „Când cineva este obez, se schimbă o mulțime de lucruri în organism, inclusiv inflamația cronică care duce la distrugeri ale celulelor și țesuturilor din organism, ceea ce poate duce la cancer”, explică el.

Creșterile cazurilor de obezitate și a cancerelor, în special în rândul adulților tineri, sugerează că problema poate să înceapă în copilărie.

Ce puteți face pentru a vă reduce riscurile

Deși constatările sunt alarmante, experții spun să nu ne panicăm. „Cancerele diagnosticate înainte de 50 de ani sunt încă relativ rare”, spune Rebbeck. Doar aproximativ 350 din 100.000 de cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an se găsesc la persoane cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani, potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA. „Nu este ceva pentru care oamenii trebuie să înceapă să intre în panică, dar dorim ca oamenii să fie informați și să înceapă să facă lucruri care ar putea avea un impact pozitiv asupra vieții lor”, spune Rebbeck.

Asta înseamnă că oamenii ar trebui să facă schimbări ale stilului de viață, să trăiască mai sănătos  pentru a reduce riscurile de cancer, spun experții, făcând tot posibilul pentru a-și menține o greutate corporală sănătoasă, făcând exerciții fizice în mod regulat, având o dietă echilibrată, săracă în alimente ultraprocesate și carne roșie și bogată în legume și pește precum somonul.

De asemenea, este important ca toți oamenii să-și cunoască istoricul familial și să consulte medicul atunci când observă orice modificare ce ar putea fi un simptom timpuriu al unei boli grave. 

×
Subiecte în articol: cancer studii boli grave
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close