Antena 3 CNN Life Sănătate De ce este periculoasă canicula pentru cardiaci. Dr. Munteanu: „Să ne păzim mai ales dacă suntem vulnerabili"

De ce este periculoasă canicula pentru cardiaci. Dr. Munteanu: „Să ne păzim mai ales dacă suntem vulnerabili"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:30 05 Aug 2024 Modificat la 08:30 05 Aug 2024
canicula
Recomandări pentru cardiaci în zilele caniculare. Sursă foto: Getty Images

Canicula din aceste zile poate genera o serie de probleme medicale, cum ar fi crampe, insolație și chiar epuizare termică. În cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, canicula poate favoriza apariția atacurilor de cord. 

Medicul cardiolog Alice Munteanu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre cum ne putem proteja inima atunci când este cald afară, dar şi despre consecinţele expunerii la soare pentru cardiaci.

"Mortalitatea cardiovasculară este crescută în prezența căldurii excesive sau a frigului excesiv, motiv pentru care trebuie cumva să ne păzim și mai ales dacă suntem vulnerabili.

Trebuie să fim precauți în aceste zile caniculare pentru că mușchiul inimii depune un efort în plus pentru a crea acest mecanism de termoreglare.

Recomandări pentru cardiaci în zilele caniculare

evitarea ieșirilor în perioadele fiebinți ale zilei
consum ridicat de lichide, fructe, legume
îmbrăcăminte lejeră, din bumbac, capul acoperit cu o palarie
creme cu factor de protecție ridicat
de evitat consumul de alcool și băuturi pe bază de cafeina
repaus chiar și în casă 
temperatură scăzuta în locuintă 
nu se măresc/micșorează dozele medicamentelor fără recomandarea medicului curant

Semne că ne-a afectat canicula

amețelă
crampe musculare
transpirație excesivă
leșin
bătăi rapide ale inimii
durere de cap
senzație de vomă

Pacienții cardiaci știu ce se întâmplă vara și știu cum să-și ajusteze dozele, pentru că sunt medicamente care sunt foarte bune pentru inimă, însă în timpul verii, pot provoca deshidratare. Tensiunea ar fi foarte bine să fie sub 130/80 mmHg. Un pericol este dacă ea crește peste 140.

Noile studii arată că suntem pe primul loc în Europa la consumul de alcool și vreau să aduc în discuție această problemă ce se întâmplă cu cei care au o medicație cardiovasculară și consumă și alcool, mai ales în această perioadă caniculară.

Alcoolul nu este indicat în stările de caniculă. Deci, vara nu se consumă alcool în cantitate mare, mai ales alcoolul tare. Toată lumea spune că bea o să se răcorească. Nu este chiar așa. Hidratarea se face cu apă.

Alcoolul produce și el deshidratarea împreună cu consumul de cafea. Să nu uităm că alcoolul duce la distrugerea sistemului nervos.

Cafeaua trebuie să fie însoțită de două, chiar trei pahare cu apă.", a spus medicul cardiolog Alice Munteanu.

Semnele șocului hipertermic 

febră
bătăi rapide ale inimii
stare de confuzie
consulvii 
spasme musculare
leșin

Prin urmare, orice persoană care se știe cu probleme cardiovasculare trebuie să ia măsuri suplimentare pe caniculă. Inima celor cu insuficiență cardiacă nu poate pompa suficient de mult sânge pentru a menține temperatura corpului și tensiunea arterială la niște valori normale. Prin urmare, organismul se va supraîncălzi și poate surveni chiar decesul. 

×
x close