Durerile de stomac, senzaţia de greaţă şi indigestia, oboseala, senzaţia de lipsă de aer, tusea la efort şi transpiraţiile sunt manifestările care pot anunţa un infarct şi care, de cele mai multe ori, sunt ignorate sau puse pe seama unei cu totul alte probleme.
Potrivit doctorulzilei.ro, simptomele de indigestie sunt asociate cu o masă copioasă, oboseala cu stresul şi cu suprasolicitarea la serviciu, iar respiraţia dificilă la efort este considerată o consecinţă normală a fumatului. Simptomelor atipice de infarct sunt tusea şi transpiraţia abundentă, cu o banală răceală, avertizează medicii cardiologi.
"În majoritatea cazurilor, durerea de infarct este cum alta nu e. Este o crampă musculară pe care nu o poţi confunda", spune prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii. Medicul compară durerea de inimă cu aceea pe care o resimţim atunci când avem un cârcel: vreme de aproximativ un minut şi jumătate nu putem pune piciorul în pământ, atât de puternică e durerea. „La fel e şi cu muşchiul inimii. Dar mai este şi situaţia în care infarctul apare brusc şi fără nicio manifestare. De altfel, o treime din persoanele care fac infarct nici nu ştiu acest lucru, adică nu simt nicio durere. Ele descoperă că au avut un atac de cord mai târziu, la controale de rutină“, completează specialistul
Intervalul de vârstă 40-45 de ani este cel mai expus riscului de infarct, arată statisticile. Dar acesta este numai vârful de lance, avertizează medicii cardiologi. Pentru că, de fapt, începând chiar de la 25-30 de ani cresc pericolele care pândesc inima şi, în general, sistemul cardiovascular. De altfel, nu mai este un fapt inedit un infarct sau chiar un accident vascular cerebral la 30 de ani, aşa cum era privit un astfel de eveniment cu zece ani în urmă.