”În mare parte lucrurile s-au rezolvat. Dar două luni de zile am fost ignorați, neglijați, nu am mai avut minister al Sănătății și Ministerul Covidului. Se murea doar de COVID, noi nu aveam nici măcar dreptul să murim, noi eram marginalizați, nu eram primiți în spitale.
Și azi avem dificultăți în ceea ce privește sectorul chirurgical”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Ordinul care i-a scos pe restul bolnavilor din spitale
Pe toată perioada stării de urgență se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe și pot fi reprogramate, din toate unitățile sanitare cu paturi, publice sau private, precum și consultațiile și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile , în toate strucutirle ambulatorii atât publice și cât private.
Pe 8 mai, vine un nou ordin:
I. Limitarea internărilor programate pe următoarea perioadă în raport cu gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi anestezie, terapie intensivăși evoluția epidemiologică locală.
1. Se reduc până la 80% internrile programate, precum intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile sanitare cu paturi din centrele universitare și până la 50% față de luna februarie activitatea din ambulatorii.
2. De la prevederile pct. 1 sunt exceptați pacienții cronici sau femeile gravide care necesită intervenții, diagnostice sau terapeutice, a căror temporizare poate duce la reducerea șanselor de supraviețuire.