Antena 3 CNN Life Sănătate Cum să scoți hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

Cum să scoți hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:00 08 Iun 2022 Modificat la 08:05 08 Iun 2022
carne pui
Cum să scoți hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui Sursa foto: pixabay.com

Totuși, vine cu un dezavantaj. Este carnea despre care se spune cel mai des că are hormoni și/sau toxine. Acest lucru îl plătim scump, cu sănătatea noastră, însă există soluții care ne pot ajuta să eliminăm toate acestea din carne, potrivit cumsa.ro.

Unii dintre pui primesc hormoni tocmai pentru a se dezvolta mai repede și a fi sacrificați pentru a ajunge în galantar. 

De ce este periculoasă carnea de pui cu hormoni de creștere

Carnea de pui care are hormoni de creștere poate fi recunoscută, spun  specialiștii, chiar dacă aceasta nu are textura diferită de carnea unui pui crescut cu cereale. 

În cazul celor care consumă carne de pui cu hormoni, există riscul de a diverse afecțiuni, unele chiar grave, printre care cancer, boli ale tiroidei, fibrom uterin, infertilitate, astm, alergii, diabet și obezitate. 

Pe de alta partă, antibioticele prezente în carnea de pui pot da peste cap flora intestinală și pot dezvolta o rezistență a organismului la anumite tipuri de antibiotice.

De unde știm că acea carne de pui are hormoni

Cel mai simplu mod de a recunoaște dacă puiul pe care îl cumperi este sau nu crescut cu hormoni este să citești cu grijă eticheta. 

Dacă pe lângă carnea de pui apar și alte ingrediente, alte substanțe, cel mai probabil măcar unele dintre ele sunt hormoni de creștere.

Culoarea sau textura cărnii pot fi înșelătoare, așa că nu te lua după ele, ci fă-ți timp pentru a citi eticheta, verifică online ce nu înțelegi și alege produsul organic. 

Cum să elimini hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

În cazul în care ai de preparat carne de pui despre care știi sau bănuiești că are hormoni de creștere ori alte toxine, ai câteva trucuri la îndemână pentru a le îndepărta sau măcar de a limita acțiunea lor la nivelul organismului.

Primul truc, în rândul gospodinelor, este să nu folosești bulion când fierbi carnea de pui, pentru că nu vei mai putea îndepărta toxinele care se acumulează la suprafața apei de fierbere. Faptul că toxinele se ridică la suprafață și pot fi eliminate cu o spumieră este motivul pe care se recomandă ca întotdeauna să fierbi carnea separat de alte ingrediente.

O altă soluție recomandată este să ții puiul într-o marinadă specială. Ai nevoie de un litru de apă, câteva linguri de sare și zeama de la o jumătate de lămâie. Puiul se ține în acest amestec pentru două ore, apoi mai prepari o marinadă la fel și ții puiul încă o oră și jumătate. 

Dacă nu ai mult timp la dispoziție, poți apela la o soluție simplă. Specialiștii bucătari spun că tot ce trebuie să faci pentru a elimina toxinele din carnea de pui este să o scufunzi într-o baie de apă minerală carbogazoasă și să lași acidul de acolo să își facă treaba. Cel mai probabil carnea de pui va scăpa de toxine în scurt timp și va fi mai sigură pentru consum.

×
x close