În ultimul timp, dieta fără zahăr a câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Aceasta presupune renunțarea la zaharuri arificiale, precum și eliminarea mierii, a siropului de arțar, și chiar și a unelor fructe cu un conținut ridicat de fructoză, precum bananele. Celebritățile jură că eliminarea zahărului duce la o viață mai sănătoasă, mai multă energie și kilograme pierdute.
Cu toate acestea, CNN analizează studiile medicale făcute pe această dietă și dezvăluie faptul că un astfel de regim nu este neapărat benefic. De fapt, conform specialiștilor, eliminarea zahărului din dietă este echivalentul cu a consuma mai puțină mâncare procesată sau a introduce mai multe legume în dietă, și clar nu este un elixir al sănătății. Aceasta dietă poate avea și afecte adverse, deoarece multe persoane tind să inlocuiască dulciurile cu carbohidrați, curmale sau alte gustări care păr a fi sanatoase, dar de fapt pot duce foarte ușor la greutate în exces. De asemenea, mentalitatea de „dieta” este mai grea de respectat decât o alimentație variată, iar multe persoane pot trece foarte ușor dintr-o extremă în altă, adică de la 0 zahăr, la a mânca o ciocolată. Eliminarea fructelor este de asemenea o alegere proastă, deoarece pe lângă fructoză, acestea conțin fibre și vitamine esențiale corpului uman.
Experții sugerează o dietă variată, care include fructe și legume și nu interzice nici un aliment. Zahărul trebuie într-adevăr redus, dar nu eliminat cu totul din dietă. Oameni de știință sugerează că atunci când mănânci, este bine să închizi televizolul, să nu te uiți la un ecran, pentru a îți da seama când ești sătul. Pentru a reduce nevoia de zahăr, trebuie să mâncăm multe verdețuri, legume, fasole și cereale integrale.
Sursă: CNN