Antena 3 CNN Life Sănătate Cum să ai un zâmbet strălucitor fără prea mare efort

Cum să ai un zâmbet strălucitor fără prea mare efort

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:50 18 Aug 2021 Modificat la 17:50 18 Aug 2021
mar femeie zambet muscat
mar femeie zambet muscat Sursă foto: Lucky Business/ Shutterstock

Sănătatea orală implică mai mult decât afecțiuni ale cavității și gingiilor. Studiile au arătat că există o asociere între sănătatea bucală și cea generală. Experții sunt de părere că problemele orale sunt o povară pentru întregul organism.

Fără un tratament adecvat, cariile dentare sau afecțiunile gingivale pot provoca dureri, probleme cu încrederea în sine și pierderea dinților. Aceste probleme pot duce la malnutriție, dificultăți de vorbire și multe alte provocări care pot afecta viața personală și profesională sau academică a unei persoane.

Însă multe dintre problemele legate de sănătatea orală pot fi preîntâmpinate cu o îngrijire orală corectă, atât acasă, cât și în cabinetul medicului stomatolog.

Controale regulate și servicii de calitate

Experții recomandă o vizită la dentist la fiecare șase luni. În timpul unei examinări de rutină, stomatologul va curăța dinții și va îndepărta placa și tartrul întărit. Totodată, acesta va căuta semne de carii, boli gingivale, cancer și alte probleme de sănătate.

Rezultatele unui studiu recent au confirmat faptul că atât copiii, cât și adolescenții ar trebui să meargă la medicul stomatolog o dată la șase luni pentru a preveni apariția cariilor. În cazul adulților care au o igienă orală bună în fiecare zi și un risc scăzut de a dezvolta probleme de sănătate la nivelul gurii, vizitele la dentist pot fi mai rare.

Pentru a fi sigur care este frecvența vizitelor la stomatolog, este important să vorbești cu acesta. În funcție de istoricul de sănătate, de vârstă și de sănătatea orală, medicul stomatolog îți va da răspunsul la întrebarea: „cât de des trebuie să merg la dentist“.

Pe de altă parte, când dantura ta are nevoie de proceduri de durată pentru a-ți recupera zâmbetul strălucitor și stima de sine, este vital să alegi servicii de calitate. De la pregătirea profesională a stomatologului, aparatura medicală din cabinet și accesoriile de restaurare coronara folosite, de pildă, până la măsurile igienico-sanitare, fiecare detaliu este important pentru a obține cele mai bune rezultate.

Îngrijire orală constantă

Cei mai mulți oameni sunt conștienți că perierea dinților de două ori pe zi este cea mai importantă măsură pe care o pot lua pentru îndepărtarea plăcii și bacteriilor și păstrarea danturii curate. Cu toate acestea, perierea este eficientă doar dacă este folosită tehnica corectă.

Așadar, pentru rezultate bune, este indicat să perii dinții prin mișcări circulare, având grijă să acoperi fața, spatele și partea de sus a fiecărui dinte. Procesul ar trebui să dureze între două și trei minute.

Periajul prea puternic sau utilizarea unei periuțe de dinți dure contribuie la deteriorarea smalțului dinților și gingiilor. Printre efectele negative care apar se numără sensibilitate dentară, deteriorarea permanentă a smalțului protector al dinților și eroziunea gingiilor. Nu în ultimul rând, este esențial să schimbi periuța de dinți o dată la trei luni sau mai devreme, dacă observi că este tocită.

Să ai o bună igienă orală nu este complicat, însă este important să ai o rutină, pentru a-ți menține sănătatea bucală, și să ții cont de sfaturile medicului stomatolog.

×
x close