Antena 3 CNN Life Sănătate Cum poți să fii însărcinată nouă luni fără să-ți dau seama. Explicațiile unui medic

Cum poți să fii însărcinată nouă luni fără să-ți dau seama. Explicațiile unui medic

1 minut de citit Publicat la 16:59 03 Iun 2016 Modificat la 16:59 03 Iun 2016
preg.jpg
Foto: Pixabay

Cu toate schimbarile prin care trece corpul unei femei, cum este posibila sa fii insarcinata si sa nu iti dai seama pe tot parcursul celor noua luni de sarcina? Se pare ca aceste “fenomen” este mai des intalnit decat credem si ca poata si o denumire stiintifica: “sarcina criptica”.
Iata care sunt principalele motive pentru care exista cazuri in care femeile isi dau seama ca sunt insarcinate abia cand sunt in pragul nasterii bebelusului!

Femeia este supraponderala sau obeza chiar inainte de a ramane insarcinata – acesta este unul dintre caracteristicile “sarcinii criptice” din cauza careia o femeie poate fi gravida si sa nu stie timp de noua luni, explica Mary Jane Minkin, profesor in obstetrica si ginecologie la Scoala de Medicina din cadrul reputatei Universitati americane Yale. “In cazul femeilor supraponderale sau obeze, multe schimbari prin care trece corpul nu sunt atat de vizibile, iar tesutul adipos in exces impiedica deseori gravida sa simta miscarile si micile lovituri ale fatului”, precizeaza Minkin.

Ciclu menstrual neregulat poate induce in eroare multe femei. Femeile cu menstra regulata vor suspecta imediat o posibila sarcina daca ciclul intarzie sa apara, insa femeile care sufera de diverse forme de amenoreea (lipsa ciclului) nu-si vor ridica imediat intrebari. Iar lipsa ciclului sau aparitia neregulata a menstrei sunt simptome destul de frecvente, care se intind pe perioade indelungate de timp si care afecteaza, spre exemplu, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Testele de sarcina nu sunt 100% corecte
Se poate intampla, totodata, ca suspiciunea unei sarcini sa fie infirmata de un test de sarcina facut acasa. Practic, femeii i se arata un rezultat negativ la testul de sarcina, cand in realitatea ea este insarcinata. Astfel de rezultate – denumite “fals negativ” sunt mai frecvente decat banuiesc mult persoane. Pentru a evita testele cu rezultate “fals negative”, este recomandat ca femeia sa mai faca un test de sarcina la circa doua saptamani de la primul.

Fatul este cuminte
Fatul incepe sa se miste in burtica mamei in al doilea trimestru de sarcina, insa exista si feti foarte cuminti care stau linistiti si pe care, practic, nu ii simti, explica profesorul Minkin. Pe de alta parte, se poate ca fatul sa se miste, dar pozitionarea placentei in fata bebelusul din burtica mamei sa amortizeze “socul”, impiedicand astfel mama sa simta micile miscari.

Citiți mai mult pe lyla.ro.

×
x close