Antena 3 CNN Life Sănătate Criza imunoglobulinei pune sute de pacienți în pericol. FACIAS cere Ministerului Sănătăţii să rezolve problema prin ordonanţă de urgenţă

Criza imunoglobulinei pune sute de pacienți în pericol. FACIAS cere Ministerului Sănătăţii să rezolve problema prin ordonanţă de urgenţă

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 13:07 10 Noi 2017 Modificat la 13:07 10 Noi 2017
o_1buipnobc1jlem3f9ci1j231nju8.jpg

În România, sute de bolnavi trăiesc de luni bune cu frica zilei de mâine. Criza imunoglobulinei, un medicament de care depinde sănătatea lor, înseamnă pentru mulţi dintre ei o condamnare la moarte. 

Din vară, tratamentul vital pentru aceşti oameni lipseşte, iar viaţa lor se schimbă dramatic din această cauză. Ministerul Sănătăţii a promis că va rezolva în curând problema. 

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă încă din vară, nici până la această oră autorităţile române nu au găsit o soluţie. Ministerul Sănătăţii a promis 900 de doze de imunoglobulină pentru pacienţi, în zilele următoare, fiind în derulare negocieri pentru un nou lot în luna decembrie.

"Ministrul a prezentat paşii făcuţi de MS și CNAS cu privire la modificarea cadrului legislativ care vizează preţul acestor produse, precum și taxa de clawback”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Reprezentanţii FACIAS au cerut deja Ministerului Sănătăţii să rezolve criza imunoglobulinei printr-o ordonanţă de urgenţă. Mai ales că fără tratament bolnavii sunt expuşi unor riscuri ce pot deveni mortale. 

Ministerul, acuzat că face prea puțin 

"Anunțul ministerului prin care, în România, vor ajunge în luna noiembrie 900 de flacoane este cel puțin iresponsabil”, se arată în comunicatul FACIAS.

Un bolnav care are nevoie de imunoglobulină poate face lunar un tratament cu până la 50 de flacoane. Asta înseamnă costuri de aproape 5.000 de euro, bani care ar trebui asiguraţi de statul român. 

×
x close