Antena 3 CNN Life Sănătate Un nou coronavirus s-ar putea răspândi în Europa, avertizează cercetătorii suedezi

Un nou coronavirus s-ar putea răspândi în Europa, avertizează cercetătorii suedezi

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 22:24 09 Iun 2022 Modificat la 22:25 09 Iun 2022
?oarece scurm?tor
Sursa foto: Twitter

Cercetătorii au identificat un nou coronavirus răspândit și comun la șoarecele scurmător (Myodes glareolus) din Suedia și au numit acest virus Grimsö, după locul unde a fost descoperit.

Nu știm dacă virusul nou găsit este în vreun fel periculos pentru oameni; cu toate acestea, descoperirile ne reamintesc de motivul pentru care trebuie să monitorizăm virușii faunei sălbatice, în special cei transportați de animalele care trăiesc în imediata noastră apropiere.

„Încă nu știm ce potențiale amenințări poate reprezenta virusul Grimsö pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate în rândul șoarecilor scurmători există motive întemeiate pentru a continua monitorizarea coronavirusului printre rozătoarele sălbatice”, a săus virologul Åke Lundkvist. de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Șoarecii scurmători sunt unele dintre cele mai comune rozătoare găsite în Europa. Căile lor se încrucișează adesea cu propria noastră specie și sunt gazde cunoscute ale virusului Puumala, care provoacă o febră hemoragică cunoscută sub numele de nephropathia epidemica la oameni.

Atunci când caută refugiu de condiții meteorologice nefavorabile, șoarecii scurmători se adăpostesc în clădirile umane, iar acest lucru crește riscul ca noi să contractăm o boală pe care o poartă.

Chiar înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, Lundkvist și colegii săi au încercat să monitorizeze bolile faunei sălbatice în rândul șoarecilor scurmători, pentru a anticipa mai bine când virușii lor s-ar putea răspândi.

Având în vedere ritmul neîncetat al schimbărilor climatice și al distrugerii habitatului, există toate șansele că interacțiunile noastre cu aceștia să crească în viitor.

Între 2015 și 2017, cercetătorii de la Uppsala au examinat 450 de șoareci scurmători dintr-un loc aflat la vest de Stockholm, numit Grimsö. Testând creaturile pentru coronavirus, echipa a descoperit un nou betacoronavirus care circulă în 3,4% din eșantion, informează Science Alert.

Betacoronavirusurile se găsesc de obicei la lilieci și rozătoare și, atunci când se transmit la oameni, sunt responsabile pentru cauzarea răcelii comune și a virusurilor respiratori precum SARS-CoV-2.

Noul virus al șoarecelui scurmător încă nu se transmite la oameni, dar dacă COVID-19 ne-a învățat ceva, acel lucru este că avem nevoie de o supraveghere sporită a bolilor faunei sălbatice pentru a preveni noi focare.

Pe parcursul a trei ani, cercetătorii din Suedia au descoperit mai multe tulpini virale distincte ale virusului Grimsö care circulă în rândul populațiilor de șoareci scurmători.

În plus, alte coronavirusuri strâns legate au fost distribuite pe scară largă printre șoarecii scurmători din alte părți ale Europei, cum ar fi Franța, Germania și Polonia, ceea ce sugerează că aceste creaturi sunt rezervoare naturale pentru boală.


Natura extrem de divergentă a virusului Grimsö este un semn rău. Indică că virusul este ușor de adaptat la noi gazde și habitate.

Diferitele tulpini găsite în circulație ar fi putut proveni inițial de la volei de mal, sau ar fi putut sări peste de la altă specie.

„Având în vedere că volei de bancă sunt una dintre cele mai comune specii de rozătoare din Suedia și Europa, descoperirile noastre indică faptul că virusul Grimsö ar putea circula pe scară largă în volei de mal și subliniază în continuare importanța supravegherii santinelă a coronavirusurilor la animalele sălbatice mici mamifere, în special în rozătoare sălbatice”, scriu autorii.

Alte studii au avertizat recent că exploatarea umană a spațiilor sălbatice a crescut în mod direct riscul ca boala animalelor să se răspândească asupra oamenilor. Acest risc a fost deosebit de notabil în rândul animalelor precum liliecii, rozătoarele și primatele, care au populații abundente și s-au adaptat ușor la mediile umane.

În timp ce rozătoarele și liliecii au fost considerați de mult timp vectori ai bolilor umane, ei nu sunt singurele animale pe care specialiștii în boli infecțioase trebuie să-și țină ochii.

Mamiferele mai mari, cum ar fi căprioarele sălbatice, sunt, de asemenea, în contact strâns cu civilizația umană, iar în nord-estul Statelor Unite, aproximativ 40% dintre căprioare au fost expuse la SARS-CoV-2.

Vitele, precum nurcii, au fost, de asemenea, implicate în pandemia de COVID-19, iar cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că virusul ar putea muta printre aceste gazde animale și să ne reinfecteze cu o altă versiune a bolii pe drum.

În cele din urmă, frica a făcut ca milioane de nurci de crescătorie să fie sacrificate ca măsură preventivă. Dar decimarea populațiilor întregi de animale nu este o soluție acceptabilă, mai ales în sălbăticie. Crearea mai multor tulburări ecologice va servi doar la dezechilibrarea în continuare a ecosistemelor, stresând mai multe animale și creând mai multe oportunități pentru viruși. Prin urmare, o supraveghere îmbunătățită va fi esențială.

Dacă vremea rea ​​și distrugerea habitatului se înrăutățesc în viitor, am putea convinge noi coronavirusuri chiar în gospodăriile noastre.

×
x close