De ani de zile unul dintre domeniile de cercetare în care ajung miliarde din bani privați este cel al longevității. Numeroase studii au fost și sunt finanțate de unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii, pentru a afla cum putem încetini sau opri procesul de îmbătrânire. Dacă unele dintre aceste concepte sunt departe de a deveni realitate, există însă soluții concrete în ceea ce privește prevenirea bolilor vârstei a treia și încetinirea îmbătrânirii creierului.
"Îmbatranirea activa nu este utopie, ci un mod firesc de a menţine înaintarea în vârstă cat mai mult timp cu putinţă, sinonim cu participarea, demnitatea, independenţa şi auto-realizarea. Conceptul presupune înaintarea în vârstă în condiţii optime de sănătate, încurajând vârstnicii să rămână actorii propriei vieţi, să se implice în activităţi civice şi să participe în continuare la activităţi economice.
Cu toate acestea, bătrânețea este considerată de multe ori o boală și este nevoie de schimbarea acestei mentalități. Prin intermediul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie, dar și a altor activități specifice, ne dorim să contribuim la îmbunătățirea percepției asupra acestei etape a vieţii, aducând soluții care pot susține un trai activ pentru seniori.
Scopul proiectelor de cercetare pe care Senatul Științific le derulează este acela de a oferi publicului larg posibilități reale de a afla cum putem încetini îmbătrânirea creierului, cum putem trăi cât mai mult și cât mai bine”, transmite Senatul Științific.
La conferință sunt așteptate nume importante din mai multe domenii, printre care:
- Prof. Dr. Andrea Maier, Profesor de Gerontologie in cadrul Yong Loo Lin School of Medicine, Universitatea din Singapore;
- Dr. Iuliana Popescu, Cercetător științific la Barnstable Brown Diabetes & Obesity Research Center, SUA;
- PhD Guillermo Lopez Lluch, Profesor de Biologie Celulară, Universitatea Pablo de Olavide, Spania;
- Dr. Ema Mercore, Președinte Societatea Română de Medicina Stilului de Viață;
- Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutului pentru Imbătrânire Activă.
"Îmbătrânirea activă este un concept necesar pentru progresul economic și social, iar în cadrul conferinței de longevitate, specialiștii Senatului Științific vor dezbate subiecte de interes precum: strategii privind îmbătrânire activă, impactul relațiilor sociale asupra sănătății, îmbătrânirea creierului, biomarkerii îmbătrânirii cognitive, modificările neuronale legate de declinul cognitiv, neuroplasticitatea și antrenamentul mental.
Astfel, Senatul Științific urmărește ca prin acțiunile sale să contribuie la creșterea duratei sănătoase de viață și la oferirea unor facilități privind îmbătrânirea activă. Persoanelor în vârstă trebuie să li se permită să rămână active ca angajaţi, consumatori, îngrijitori, voluntari şi cetăţeni", subliniază Senatul Științific.