Antena 3 CNN Life Sănătate Consiliul Europei cere României să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament ale pacienților din instituțiile de psihiatrie

Consiliul Europei cere României să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament ale pacienților din instituțiile de psihiatrie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:48 05 Oct 2023 Modificat la 15:48 05 Oct 2023
comitet prevenire tortura raport spitale psihiatrie romania
Consiliul Europei cere României să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament ale pacienților din instituțiile de psihiatrie Sursa foto: Getty images / hxdbzxy

În cadrul vizitelor din 2022 au fost examinate patru spitale, din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași) și trei tipuri diferite de centre de asistență socială. Documentul raportează numeroase abateri ale sistemului de sănătate mintală. În plus, autoritățile din țara noastră sunt de acord că este nevoie de o reformă în acest domeniu.

Recomandările pentru centrele de asistență socială sunt de a realiza un cadru juridic clar și cuprinzător pentru reglementarea plasamentului și șederii rezidenților în centre.

Cu excepția spitalului Obregia, în toate celelalte au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente și abuzuri verbale din partea personalului, deși în toate unitățile vizate, pacienții au vorbit de bine despre personal, mai ales despre personalul de îngrijire. 

"În toate cele patru spitale vizitate, principala măsură de imobilizare la care s-a recurs a fost imobilizarea la pat a unui pacient agitat. CPT consideră că sunt necesare acţiuni pentru a îmbunătăţi garanţiile legate de aplicarea acestei măsuri", se menționează în raportul prezentat de Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei. 

Citeşte şi: Un fost procuror din Panciu avea o cultură de canabis ascunsă în viţa de vie | A declarat că folosea drogurile pentru o plăcintă tradiţională

Cele mai mari abateri au fost constatate la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri

Comitetul a examinat anul trecut modul în care sunt tratați pacienții internați în spitale de psihiatrie și în centrele de îngrijire. Conform Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei, cea mai dramatică situație a fost găsită la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, unde 452 de pacienţi cazaţi în 390 de paturi, în timp ce spitalul avea o capacitate oficială de 251 de paturi.

Comitetul a declarat că 'am primit numeroase acuzaţii din partea pacienţilor care afirmau că, uneori, infirmierii îi împingeau, îi pălmuiau şi îi loveau pentru infracţiuni minore sau accidente, sau ca parte a unei intervenţii de imobilizare sau ca pedeapsă în încercarea de a controla pacienţii în secţiile adesea periculoase, agitate şi cu personal insuficient".

Probleme mari au fost semnalate şi pe secțiile de pediatrie

Și în cazul copiilor internați în astfel de unități medicale ar trebui să se renunțe la imobilizarea forțată la pat, cu chingi. De asemenea, CPT recomandă instruirea personalului în domeniul tehnicilor de contenţionare mecanică şi că secţiile pentru copii dispun de camere de calmare.

A fost constată și lipsa de personalizare a spaţiilor de locuit pentru pacienţi sau de stimulare vizuală în saloane sau lipsa unei camere de zi în care pacienţii să se poată asocia, iar comisia recomandă să se renoveze și reconfigureze spitalele pentru ca o cameră să nu găzduiască mai mult de patru pacienți.

De asemenea, Comisia recomandă și plimbările în aer liber, în zonele verzi, care ar avea un efect benefic pentru pacienți și ar trebui ca acest drept să fie garantat, mai ales că în  niciunul din spitale nu se întâmplă acest lucru.

Pe lângă tratamentele medicamentoase, autoritățile ar trebui să extindă numărul de activităţi psihosociale şi de terapie ocupaţională oferite pacienţilor. De asemenea, ar trebui luată în considerare și părerea pacienților în stabilirea planului individual de tratament.

Lipsa de personal poate duce la situații cu risc ridicat, subliniază Raportul. În plus, este nevoie de o selectare mai atentă a personalului auxiliar și de o formare adecvată pentru ca aceștia să poată gestiona comportamentul agresiv al pacienților, fără să regurgă la violență.

 

×
x close