Antena 3 CNN Life Sănătate Prof. Dr. Irinel Popescu: Nu putem sta izolaţi la nesfârşit. Mai bun a fost modelul suedez

Prof. Dr. Irinel Popescu: Nu putem sta izolaţi la nesfârşit. Mai bun a fost modelul suedez

Gabriel Dano
1 minut de citit Publicat la 16:41 29 Noi 2020 Modificat la 16:41 29 Noi 2020
o_1eoa5uk4sc7193ecnh92i1c4bb.jpg

Frica este un sentiment pe care nu ne permitem să îl avem, mărturiseşte medicul Irinel Popescu privitor la riscurile infectării cu noul coronavirus la consultarea sau operarea unui pacient bolnav de COVID. Chiar dacă a avut pacienţi pozitivi pe care testele îi dădeau ca negativ la COVID, medicul a reuşit să meargă înainte cu curaj.

Volumul operator s-a redus cu 60-70%

Eminentul chirurg spune că deşi medicii fac eforturi supraomeneşti, mortalitatea refuză să scadă.

"S-a spus foarte des în această perioadă că o parte dintre pacienţi au avut în mod cert de suferit de pe urma reducerii activităţii medicale. Operaţiile, cele care nu pot fi evitate, se fac. Urgenţele nu sunt nici refuzate şi nici neglijate, dar volumul operator s-a redus cu 60-70% comparativ cu perioada de dinainte de pandemie." 

La pacienţii cu COVID care au suferit intervenţii chirurgicale mortalitatea este mai mare. Operaţii de transplant se fac în continuare, pentru că nu pot fi amânate, dar numărul donatorilor a scăzut odată cu scăderea activităţii din spitalele în care se fac donaţii de organe. 

Cel mai bun model a fost cel suedez

Profesorul Irinel Popescu spune că, din punctul său de vedere, modelul suedezilor a fost unul eficient, dar poate fi aplicabil numai în condiţiile unei discipline impecabile a populaţiei. 

Până la urmă, pe termen lung, ajungem la aceeaşi situaţie cu pandemia, pentru că nu putem să stăm la infinit izolaţi. Mai bine înfruntăm maladia, păstrând o disciplină cât mai mare - este de părere eminentul chirurg.

 

 

×
x close