Antena 3 CNN Life Sănătate Ministrul Sănătății: "În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți"

Ministrul Sănătății: "În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:21 25 Apr 2024 Modificat la 11:21 25 Apr 2024
cheltuieli suportate de romani sistemul medical
Ministrul Sănătății: "În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți" Sursa foto: GettyImages

"Ieri (miercuri - n.r.) am venit de la reuniunea miniștrilor Sănătății de la Bruxelles. Unul dintre principalele elemente de discuție este contribuția pacienților, contribuția personală a pacienților pentru servicii medicale și medicamente.

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți, e un procent destul de mare pentru UE și trebuie să lucrăm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească", a spus Rafila.

El a explicat că acest indice reprezintă banii cu care contribuie pacienții pentru servicii medicale în raport cu bugetul alocat sănătății.

"Există niște indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranță, adică într-o zonă în care sistemul de sănătate funcționează bine, între 15 și 25-30% este o zonă intermediară, în care ne găsim și noi, peste 30% împovărează foarte mult pacienții și accesul la servicii de sănătate", a declarat ministrul Sănătății.

România, în căutarea soluțiilor pentru scăderea acestui procent

"Trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obține rezultate de azi pe mâine", a precizat Rafila.

Una dintre soluții este creșterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu se plătesc bani suplimentari, și o politică care să favorizeze această încredere a pacientului, prin investiții, dotări și empatie.

×
x close