Antena 3 CNN Life Sănătate Cercetătorii au găsit legătura între dietă și cancerul pulmonar. Care ar fi alimentele periculoase

Cercetătorii au găsit legătura între dietă și cancerul pulmonar. Care ar fi alimentele periculoase

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 06:00 22 Mar 2025 Modificat la 06:00 22 Mar 2025
medic care se uita la o radiografie la plamani
Cercetătorii au demonstrat că glicogenul acționează ca un metabolit oncogenic, adică un factor care favorizează dezvoltarea tumorilor. Getty Images

Pentru tipuri de cancer care afectează organe precum ficatul, impactul pe termen lung al dietei a fost studiat intens. Avem deja recomandări clare privind carnea roșie, vinul și alte alimente, care pot influența riscul de cancer hepatic, eurekalert.org

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Florida Health explorează însă un alt tip de organ care ar putea fi afectat de o alimentație nesănătoasă: plămânii. Cercetarea a fost finanțată prin mai multe granturi ale National Institutes of Health și s-a desfășurat în colaborare cu Markey Cancer Center de la Universitatea din Kentucky și UF Health Cancer Center.

Legătura dintre dietă și cancerul pulmonar

„Cancerul pulmonar nu a fost considerat, în mod tradițional, o boală influențată de dietă”, a declarat Ramon Sun, Ph.D., profesor asociat și director al UF Center for Advanced Spatial Biomolecule Research. „Dacă vorbim de cancer pancreatic sau hepatic, legătura cu alimentația este clară. Însă, când vine vorba de cancer pulmonar, această posibilitate este rar discutată.”

Potrivit lui Matthew Gentry, Ph.D., profesor și președinte al departamentului de biochimie și biologie moleculară de la UF College of Medicine, aceasta este prima cercetare desfășurată într-un centru oncologic acreditat de National Cancer Institute (NCI) care analizează asocierea dintre cancerul pulmonar și o dietă nesănătoasă.

Pentru acest studiu, echipa a folosit o platformă de metabolomică spațială avansată, creată de Sun în 2020. Această tehnologie le-a permis cercetătorilor să descopere modele moleculare anterior necunoscute.

Glicogenul – combustibil pentru celulele canceroase

Cercetarea s-a concentrat pe adenocarcinomul pulmonar, care reprezintă 40% din cazurile de cancer pulmonar la nivel global. Studiul se bazează pe 20 de ani de cercetări privind o boală neurologică extrem de rară, numită boala Lafora, caracterizată prin acumularea anormală de glicogen în celulele nervoase.

Glicogenul este o moleculă de stocare a glucozei și a fost descoperit la niveluri ridicate în diverse tipuri de cancer. În cazul cancerului pulmonar, cercetătorii au demonstrat că glicogenul acționează ca un metabolit oncogenic, adică un factor care favorizează dezvoltarea tumorilor.

„Este ca un bomboană uriașă pentru celulele canceroase”, explică Sun. Cu cât există mai mult glicogen în celulele tumorale, cu atât acestea cresc mai repede și devin mai agresive.

Dieta occidentală – un factor de risc major

Pentru a înțelege impactul dietei asupra cancerului pulmonar, cercetătorii au folosit modele experimentale pe animale și simulări computerizate ale depozitelor de glicogen din plămâni. Rezultatele au fost clare:

  • Șoarecii hrăniți cu o dietă tipic occidentală – bogată în grăsimi și fructoză – au dezvoltat tumori pulmonare mai mari.
  • Reducerea nivelului de glicogen a dus la o încetinire a creșterii tumorilor.

Cu alte cuvinte, dieta occidentală crește nivelul de glicogen din organism, iar glicogenul alimentează tumorile pulmonare, oferindu-le elementele necesare pentru a se dezvolta. Mai mult, glicogenul s-a dovedit a fi un predictor excelent al creșterii tumorale și al mortalității în rândul pacienților cu cancer pulmonar.

O nouă abordare în prevenția cancerului

Deși este prima dată când cancerul pulmonar este asociat direct cu dieta, ideea că nutriția joacă un rol crucial în prevenția și tratamentul cancerului nu este nouă.

„Pe termen lung, strategiile de prevenire a cancerului trebuie să urmeze modelul campaniei anti-fumat”, spune Sun. „Trebuie să punem un accent mai mare pe conștientizare publică și politici care promovează alegeri alimentare mai sănătoase.”

Un alt avantaj al concentrării asupra glicogenului este că există deja tratamente disponibile. Potrivit lui Gentry, în prezent există trei tipuri de medicamente care vizează nivelurile de glicogen, toate dezvoltate inițial pentru tratamentul bolii Lafora.

„O dietă echilibrată, un stil de viață activ și reducerea consumului de alcool sunt esențiale pentru sănătatea pe termen lung. Obiceiurile alimentare mai bune pot fi un instrument puternic în prevenția cancerului pulmonar”, a concluzionat el. 

×
x close