Antena 3 CNN Life Sănătate Ce poți să faci dacă ai pierdut un dinte

Ce poți să faci dacă ai pierdut un dinte

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 10:52 18 Aug 2021 Modificat la 10:52 18 Aug 2021
debtdentisti pacient intins cabinet
dentisti pacient intins cabinet

Cu cât tratezi mai devreme această problemă dentară, cu atât vei evita migrarea altor dinți. De cele mai multe ori, pierderea dinților apare fie din cauza cariilor ajunse într-un stadiu avansat, fie din cauza infecțiilor aflate la nivelul rădăcinilor. De asemenea, dinții se pot pierde și din cauza parodontozei. Vestea bună este aceea că odată cu dezvoltarea domeniului stomatologiei, au evoluat foarte mult și tratamentele dentare. Ei bine, cu ajutorul implanturilor dentare, pierderea dinților nu mai reprezintă o problemă, deoarece dinții se pot înlocui foarte ușor, într-un timp foarte scurt.

Ce este implantul dentar?

Așa cum este explicat în acest ghid, implantul dentar este o rădăcină artificială care se introduce în locul unde lipsește dintele. Acesta este completat de coroana dentară, care arată și se simte exact ca dintele natural. Tratamentul cu implant dentar reprezintă o soluție potrivită atunci când te confrunți cu pierderea unui dinte. Implantul dentar se poate introduce fie în partea de sus a maxilarului, fie în partea de jos a acestuia.

În ziua de astăzi, există soluții și pentru refacerea totală a danturii. Cu ajutorul unui sistem de implanturi dentare, medicul stomatolog îți poate reface întreaga dantură într-o singură zi. Mai mult decât atât, în cazul în care în partea de sus a maxilarului nu există suficient os, medicii stomatologi vin în ajutorul tău cu soluția inserării implanturilor zigomatice.

Ce sunt implanturile zigomatice

Implanturile zigomatice sunt, de fapt, implanturi dentare ce se inserează în osul zigomatic, adică în osul pomeților. Aceste implanturi sunt mai lungi (au o înălțime de 35 până la 55 mm), aproximativ de 4 ori mai lungi decât implanturile clasice. Este bine să mai știi faptul că implanturile zigomatice sunt recomandate doar persoanelor care nu mai au deloc os în partea de sus a maxilarului și care își doresc o dantură funcțională din toate punctele de vedere.

Avantajele implanturilor dentare

Indiferent de tipul de tratament pe care ți-l recomandă medicul, este bine să știi că implanturile dentare îți oferă multe avantaje. Unul dintre cele mai importante este că rădăcina artificială care înlocuiește dintele natural nu afectează dinții vecini, așa cum se întâmplă în cazul punților dentare. Implantul dentar se integrează perfect lângă ceilalți dinți, fiind cu greu deosebit de dinții naturali.

Cel de-al doilea avantaj al implantului dentar este aspectul estetic. În momentul în care țesutul osos se vindecă în jurul implantului, urmează ca implantului să i se aplice coroana dentară. Coroana este realizată cu ajutorul unei aparaturi moderne, astfel obții un dinte ce are o formă și o culoare care nu se deosebesc de cele ale dinților naturali.

Un al treilea avantaj al implantului dentar este legat de durabilitatea acestuia. Conform WebMD, implantul poate rezista o perioadă îndelungată de timp, dacă respecți sfaturile medicului și acorzi o atenție suficientă igienei orale.

Cum se îngrijesc implanturile dentare

Implantul dentar este cea mai durabilă și estetică metodă de înlocuire a dintelui pierdut. De aceea, rutina zilnică de îngrijire a întregii danturi este foarte importantă. Pe lângă igiena orală corect realizată acasă, care presupune periajul dentar al dinților, dimineața și seara, folosirea aței dentare și a apei de gură, trebuie să respecți și indicațiile pe care le-ai primit din partea stomatologului. De asemenea, sunt foarte importante controalele regulate, de două ori pe an, pentru a verifica dacă totul este în regulă cu implanturile dentare. Nu în ultimul rând, este necesar să mergi la o igienizare profesională, la fiecare 6 luni sau chiar mai devreme. Igienizarea constă în curățarea întregii danturi, care presupune 3 pași simpli: detartrajul dentar, air-flow-ul și periajul profesional.

Așadar, dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți naturali, nu-ți face griji, deoarece soluții există, iar tu îți poți recăpăta sănătatea și frumusețea danturii într-un timp scurt.

×
x close