Antena 3 CNN Life Sănătate Ce este virusul mortal de care s-a speriat OMS și cum ne putem îmbolnăvi

Ce este virusul mortal de care s-a speriat OMS și cum ne putem îmbolnăvi

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 12:20 15 Aug 2024 Modificat la 12:33 15 Aug 2024
getty images
Ce este virusul mortal de care s-a speriat OMS și cum ne putem îmbolnăvi. Sursă: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarul de mpox din anumite părți ale Africii reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. Această boală extrem de contagioasă - cunoscută anterior sub numele de variola maimuței - a ucis cel puțin 450 de persoane în timpul unui focar din Republica Democrată Congo, scrie BBC.

Boala mpox este cauzată de virusul variola maimuței. Acesta provine din același grup de virusuri ca variola, dar este mult mai puțin dăunător. Virusul a fost transmis inițial de la animale la oameni, dar acum se transmite și între de la om la om.

Este cel mai comun în satele izolate din pădurile tropicale din Africa, în țări precum Republica Democrată Congo (RDC). În aceste regiuni, există mii de cazuri și sute de decese din cauza bolii în fiecare an, copiii sub 15 ani fiind cei mai afectați.

”Cea mai periculoasă variantă de până acum” 

Există două tipuri principale de mpox. O urgență de sănătate publică anterioară, declarată în 2022, a fost cauzată de al doilea tip, relativ mai ușor. Acesta s-a răspândit în aproape 100 de țări care nu sunt afectate în mod normal de virus, inclusiv în unele din Europa și Asia, dar a fost ținut sub control prin vaccinarea grupurilor vulnerabile.

Cu toate acestea, de această dată, este vorba primul tip de mpox, mult mai mortal - care a ucis până la 10% dintre cei infectați în focarele anterioare. Virusul a suferit o schimbare în luna septembrie a anului trecut. Mutațiile au dus la o ramură care s-a răspândit cu rapiditate. Această nouă variantă a fost catalogată drept „cea mai periculoasă de până acum” de un om de știință.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa (CDC Africa) spune că au existat peste 14.500 de infecții cu mpox și peste 450 de decese cauzate de mpox de la începutul anului 2024 până la sfârșitul lunii iulie. Aceasta este o creștere de 160% a infecțiilor și o creștere de 19% a deceselor comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Deși 96% din cazurile de mpox sunt în Congo, boala s-a răspândit în multe țări vecine, cum ar fi Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, unde în mod normal nu era endemică.

Accesul la vaccinuri și tratamente pentru mpox în Congo este limitat, iar oficialii din domeniul sănătății sunt preocupați de răspândirea bolii. Experții spun că noua tulpină se poate răspândi mai ușor, provocând boli mai grave și mai multe decese la copii și adulți.

Care sunt simptomele

Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, edeme, dureri de spate și dureri musculare. După ce febra scade, poate apărea o erupție cutanată, care începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, cel mai frecvent pe palme și tălpi.

Erupția cutanată, care poate dă mâncărimi puternice, sau poate fi dureroasă, se schimbă și trece prin diferite stadii înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care ulterior cade. Leziunile pot cauza cicatrici.

Infecția dispare de obicei de la sine și durează între 14 și 21 de zile. În cazuri grave, leziunile pot apărea la nivelul întregului organism, în special în gură, ochi sau la nivelul organelor genitale. 

Cum se răspândește?

Mpox se răspândește de la persoană la persoană prin contact apropiat cu cineva infectat - inclusiv prin relații sexuale, contact direct la nivelul pielii, dar și prin vorbire sau respirație. Virusul poate intra în corp prin leziunile pielii, tractul respirator sau prin ochi, nas sau gură.

Se poate răspândi, de asemenea, prin atingerea obiectelor care au fost contaminate cu virusul, cum ar fi lenjeria de pat, hainele și prosoapele. Contactul apropiat cu animale infectate, cum ar fi maimuțele, șobolanii și veverițele, este o altă cale de transmitere.

Cine este cel mai expus riscului?

Cele mai multe cazuri sunt adesea întâlnite la persoane care sunt active sexual și la bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați. Persoanele cu mai mulți parteneri sau cu parteneri sexuali noi pot fi cele mai expuse riscului.

Însă oricine are contact apropiat cu o persoană poate contracta virusul, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și membrii familiei. Sfatul OMS este păstrarea unei igiene riguroase în cazul în care virusul este prezent în comunitate.

Persoanele infectate ar trebui să se izoleze până când toate leziunile de pe corp dispar. OMS spune că folosirea prezervativului este esențială 12 săptămâni după perioada de recuperare. 

Cum poate fi tratat?

Focarele de mpox pot fi controlate prin prevenirea infecțiilor, cea mai bună modalitate fiind prin vaccinuri. Vaccinuri există, dar de obicei doar persoanele expuse riscului sau care au fost în contact strâns cu o persoană infectată le pot primi.

OMS a cerut recent producătorilor de medicamente să își prezinte vaccinurile mpox pentru utilizare de urgență, chiar dacă acele vaccinuri nu au fost aprobate oficial în țările unde sunt necesare.

×
Parteneri
x close