Descoperirile arată că majoritatea cazurilor de copii cu diabet au fost infectați anterior cu virusul COVID-19.
În 2020, doar 7 cazuri de diabet au fost înregistrate la copiii din Sibiu. Doi ani mai târziu, 33 de copii aveau să fie diagnosticaţi cu diabet.
"Cazurile nou diagnosticate rămân în continuare cazuri ale pediatriei, ele nefăcând parte dintr-o categorie de afecțiuni curabile. Ei rămân și numărul lor creşte exponenţial de la un an la altul", spune Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Odată cu pandemia de Covid-19 tot mai mulți pacienți au trecut pragul cabinetelor medicale.
"Cei trei ani de pandemie ne-au pus în fața unui val, o epidemie de diabet tip 1 și din păcate la vârste tot mai mici. Pandemia, într-adevăr, ne-a pus în fața faptului că atacul asupra sistemului imun dat de acest virus crește incidența și crește apariția diabetului, ajungând în ultimul an la 30-40 de cazuri pe an.", a mai precizat, pentru Antena 3, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Copiii diagnosticați cu această boală sunt înscriși în Programul Național de Diabet Zaharat. Astfel, au acces la terapii și echipamente care să-i ajute, spune reprezentantul DSP Sibiu.
"Programul național de diabet are un subprogram de pompe și senzori, niște dispozitive speciale în terapia pentru pacienții cu diabet. Începând de la 1 aprilie s-a descentralizat această situație, fiecare spital județ putând organiza un centru, cu condiția să aibă un medic pregătit cu atestate, cunoștințe în acest domeniu și să aibă organizarea necesară."
Cabinetul de Diabet Zaharat din cadrul Spitalului de Pediatrie din Sibiu deservește și județele învecinate precum Vâlcea sau Alba.