Endocrinologul Bogdan Pascu a explicat la „Sfat de Sănătate” la ce trebuie să fie atenți părinții când vine vorba de copiii lor dar și primele semne care ar trebui să îi ducă imediat la medic.
Obezitatea a ajuns la nivel pandemic
În România avem o rată de aproximativ 33% suprapondere și obezitate la copii, adică 1 din 3 copii suferă de obezitate. Doar 10% din cazurile de obezitate sunt de cauză genetică sau endocrină. Restul de 90% sunt datorată aportului excesiv, lipsei de sport, lipsei de somn sau privarea somnului și abuzul de telefoane, console.
Un copil obez de cele mai multe va fi supraponderal la maturitate. Dacă luăm măsurile necesare, un pacient care este obez în momentul actual, la maturitate poate să considere șterse cu buretele toate comorbiditățile asociate dacă la vârsta adultă ajunge la un indice de masă corporală normală.
Cum recunoaștem obezitatea la copii
Este foarte importantă procedura de cântărire. Vorbim de obezitate în momentul în care medicul încadrează copilul pe curbele de creștere în anumite percentile care depășesc percentila 95. În momentul acela vorbim de obezitate, până acolo vorbim de suprapondere.
Cât de periculoasă este obezitatea la copii
- hipertensiune
- modificări hepatice
- hiperinsulinism
- afectare pubertate/creștere
- înălțimea
Prevenția obezității la copii
Părinții trebuie să fie exemple pt copii, să își dedice timp activităților din viața de zi cu zi a copilului
- dietă potrivită
- somn corect
- activitate fizică
- folosirea telefoanelor/tabletelor
Diabetul de tip II la copii este și el în creștere. Un indice de masă corporală crescut se asocialză frecvent cu o glicemie crescută.
Sfat de Sănătate. Cât de periculoasă este obezitatea la copii. Semnele la care părinții trebuie să fie atenți