Antena 3 CNN Life Sănătate Cât de periculoasă este alergia la soare. Simptomele la care trebuie să fim atenți

Cât de periculoasă este alergia la soare. Simptomele la care trebuie să fim atenți

femeie cu arsuri solare
Simptomele apar de obicei în doar câteva minute de la expunere. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    08 Aug 2024   •   18:24

Vara anului 2024 nu a adus doar caniculă, ci şi alergii solare puternice. Acestea se manifestă prin apariţia imediată a unor pete roşii pe zonele care au fost atinse de razele soarelui. Simptomele apar de obicei în doar câteva minute de la expunere.

Cele mai afectate sunt femeile, dar şi bărbaţii cu pielea deschisă la culoare. Laura este o tânără care se confruntă cu aceste arsuri solare şi care este nevoită să poarte haine cu mâneci lungi pentru a se proteja, indiferent de intensitatea soarelui.

Laura Frunză – scriitoare: „Am ieșit afară în mânecă scurtă și am remarcat că în foarte scurt timp de la expunere mi se inroșiseră brațele și aveam o senzație de mâncărime. Era destul de puternică.”

Reporter: „Cât timp a durat această alergie?”

Laura Frunză – scriitoare: „O am în continuare. În continuare mă feresc de soare, în continuare mă înroșesc și mă mănâncă pielea.”

Alergia solară poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament

După primele simptome de alergie solară, aceasta nu mai dispare. Poate fi doar ţinută sub control cu ajutorul tratamentului recomandat de medicul specialist.

Olga Simionescu – medic dermatolog: „Alergia solară trebuie tratată cu medicamente antihistaminice și trebuie tratată cu corticosteroizi topici. Dacă știm că am mai făcut nu ne expunem la soare, ne acoperim cu haine zonele pe care soarele le vede și folosim creme de protecție.”

Climatologii spun că radiaţiile ultraviolete sunt mult mai puternice în intervalele orare 10-17 şi au un efect mult mai puternic asupra pielii.

Roxana Bojariu – climatolog: „De la indicile 5-6 UV trebuie să avem grijă, pentru că orice expunere, chiar dacă ne protejăm, poate să ne aducă probleme, mai ales când expunerea este în perioada critică.”

Silviu Gurlui – fizician: „În partea acesta de iunie, iulie, august avem o activitate solară intensă și trebuie să ne protejăm.”

O expunere mult prea îndelungată la soare poate duce şi la melanom, care este una din cele mai agresive forme de cancer.

×
Subiecte în articol: alergie Soare simptome
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close