Antena 3 CNN Life Sănătate Cât de mult ne afectează faptul că nu am reușit să plecăm în vacanță. Copiii suferă cel mai mult

Cât de mult ne afectează faptul că nu am reușit să plecăm în vacanță. Copiii suferă cel mai mult

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 12:15 13 Aug 2020 Modificat la 12:15 13 Aug 2020
Cât de mult ne afectează faptul că nu am reușit să plecăm în vacanță. Copiii suferă cel mai mult
Sursa foto: Antena 3

Psihologul Andra Zaharia a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” și ce efect are tot ce trăim acum asupra copiilor.

Momentul de vacanță însemna relaxare, însemna evadare, însemna că fiecare face ce vrea, fiecare își poate pune visele în aplicare. În majoritatea cazurilor, părinții se consultau cu copii, cam unde ar vrea să mergă, ce doresc să vadă.

Lipsa vacanțelor va însemna mai puțină relaxare, mai multă restricție pe partea de igienă, mai multă atenție pe partea de purtare a măștii, de asigurare a sănătății. Acești factori conduc către un stres. Lipsa relaxării cu un stres mai mare, ar putea să fie o perioadă pe care majoritatea dintre noi o vom depăși cu dificultate, pentru că nu vom avea resursele în care să ne încărcăm. 

Ce însemnă distanțarea socială pentru copii

Dacă ar fi să ne uităm la generația 12-18 ani, poate că aceștia nu mai sunt așa dornici să își petreacă concediile alături de familie iar ținând cont că nu mai sunt nici posibilitățile de a pleca singuri, ar putea să fie o restricție foarte mare pe lângă restricțiile deja exsitente. Terminarea școlii pentru ei însemna vacanța mare, și va fi dificil să aibă impactul acesta negativ o perioadă lungă de timp. 

Impactul este mare, adultul știe cum să își ia conectarea din alte părți și în alte moduri. Pentru copil, contactul față în față este extrem de important, atingerea, îmbrățișarea este foarte importantă pentr că ăsta este modul în care înțelege afecțiunea din parte celuilalt. La vârsta adolescenței acestă afecțiune capătă conotații romantice și atunci sunt un pic lăsate pe planul 2. Mersul la bunici nu mai este o variantă. 

Sfat de Sănătate. Cât de mult ne afectează faptul că nu am reușit să plecăm în vacanță

Cum ne adaptăm la o nouă normalitate 

Distanțarea socială între copii este foarte greu de făcut dar nu este imposibilă, atâta vreme cât copilul știe să se dezinfecteze, să se spele, să nu își atingă fața. Dacă au repetat aceste noi norme, au intrat deja într-un soi de comportament semi-automat. 

Pentru copilul mic responsabilitatea apare când apare și partea rațională, adică puțin mai târziu, de la 7 ani în sus. Pentru adolescenți, o perioadă de 3 luni de zile duce către niște comportamente care vor avea efect pe termen lung. 

Și partea de relaxare poate să anihilize comporatamentele pe care deja le-am înglobat, pentru că relaxarea însemnă o întoarcere la o normalitate, doar că normalitatea de acum nu mai este cea de dinainte, este o nouă normalitate. Trebuie să ne adaptăm comportamentele la noua normalitate. 
 

×
x close