Antena 3 CNN Life Sănătate Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările. “Rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă”

Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările. “Rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:05 11 Iun 2021 Modificat la 11:05 11 Iun 2021
o_1f7t1kdtnc6sk3c14pr1ctebd6b.jpg
Sursa foto: Pexels

Astfel, dacă luaţi gudron dintr-un grătar, se va duce direct în ficat și deși ficatul este un organ care acționează ca reactor chimic, nu poate de fapt să îl prelucreze.

Deci va ajunge în sânge, la fel cum se întâmplă și după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. 

“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn” a spus Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, conform Știrile ProTV.

Funinginea rămâne definitiv în plămân, nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber. Dar vă puteţi observa uşor gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul.

“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” a explicat dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

×
Etichete: plămân gratar tigari
x close