Antena 3 CNN Life Sănătate La ce trebuie să fiți atenți când mergeți la piscină. Carmen Dorobăț, avertisment despre concedii: boala călătorului, meningită și encefalită

La ce trebuie să fiți atenți când mergeți la piscină. Carmen Dorobăț, avertisment despre concedii: boala călătorului, meningită și encefalită

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 14:00 06 Iul 2022 Modificat la 14:00 06 Iul 2022
La ce trebuie să fiți atenți când mergeți la piscină. Carmen Dorobăț, avertisment despre concedii: boala călătorului, meningită și encefalită
La ce trebuie să fiți atenți când mergeți la piscină. Carmen Dorobăț, avertisment despre concedii: boala călătorului, meningită și encefalită Sursa foto: pixabay

Sunt o mulțime de boli pe care le putem contracta în vacanță. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim extrem de atenți la destinațiile pe care le alegem.

Una dintre cele mai frecvente boli cu care putem pleca din vacanță este boala călătorului.

”Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț pentru DCMedical.

Boala călătorului este o afecțiune digestivă care se manifestă prin scaune moi, apoase și crampe abdominale. Aceasta apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate. Zonele mai expuse sunt țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia şi unele ţări din Europa.

Să nu credeți însă că vacanțele în țară sunt lipsite de riscuri.

”La arealul nostru geografic, ATENȚIE la mușcătura de căpușe, ATENȚIE la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită”, a mai explicat medicul infecționist.

Cum alegem piscinele

”Să meargă în piscine controlate epidemiologic. Să vadă dacă apa este curată, dacă simt vreun miros în neregulă, iar dacă observă că este la depărtare de ceea ce ar însemna un control din partea Direcțiilor de Sănătate Publică, piscinele respective, să evite. Să prefere piscine care sunt în zone cunoscute, controlate”, a mai spus Carmen Dorobăț.

La ce trebuie să fim atenți pe litoral

”Pentru litoral sunt două zone care trebuie avute în vedere și anume este vorba de alimentație. Nu ne alimentăm din zone care nu sunt controlate. Atenție la alimente, la termenul de garanție, în special la alimentele bazate pe proteine, lapte și derivate, carne și derivate.

Pot apărea toxiinfecțiile alimentare. Atenție la mușcăturile de țânțari care pot fi locul de plecare al unei posibile boli infecțioase. Vacanța trebuie organizată cu precauții minime și să ne bucurăm de acest timp de respiro”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

×
Etichete: Carmen Dorobăț
x close