Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. "Sunt capcane care aduc bolnavii la spital în stadii avansate ale tuberculozei". La ce trebuie să fim atenţi

Sfat de sănătate. "Sunt capcane care aduc bolnavii la spital în stadii avansate ale tuberculozei". La ce trebuie să fim atenţi

Astăzi aflăm cauzele tuberculozei. Este o boală contagioasă care se transmite prin salivă. Pneumologul Florin Mihălțan ne spune care este tratamentul pentru această patologie și care sunt pacienții predispuși. Mare atenție, nu ignorați semnele și mergeți la medic dacă tușiți!

o_1ea1jfncdh7it3463q1un0113lb.jpg
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    05 Iun 2020   •   09:49

"Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite prin tuse, mai exact prin picături de salivă sau prin cele care se depun pe anumite suprafeţe. În mod excepţional, se mai poate transmite şi prin laptele nefiert, nefiltrat. Boala îi alege pe cei cu imunitatea deficitară", a explicat medicul Florin Mihălțan, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

"România este încă o ţară cu o epidemie importantă de tuberculoză, motiv pentru care este foarte importantă vaccinarea la nou-născuţi. Dacă nu se face, copilul are riscul de a dezvolta boala", atrage atenţia dr. Mihălţan.

Un risc mai mare de a face boala îl au cei cu hepatită, ulcer, persoanele care fac tratament cu cortizon, cei cu boli imunologice sau cu boli respiratorii cu deficit de apărare.

În ce priveşte simptomele bolii, medicul atenţionează că "sunt capcane care aduc pacienţii la spital în stadii avansate ale bolii". Astfel, e important să fim atenţi la tusea schimbată, mai ales în cazul fumătorilor.

Alţii pot observa o pseudorăceală cu febră uşoară, pe care o tratează acasă şi cred că s-au vindecat. "Dar acela a fost momentul exploziei bolii şi se poate ajunge la plămâni distruşi", spune medicul.

"Varianta salvatoare este cea în care pacientul începe să scuipe sânge, acesta este un semn îngrijorător şi bolnavul vine la medic. Totuşi, câteodată, oamenii se mai gândesc că e vorba de o sângerare la nivelul cavităţii bucale şi minimalizează", a detaliat dr. Mihălţan.

Alte simptome ale tuberculozei pot fi scăderea în greutate şi pierderea poftei de mâncare.

Pentru a putea preveni tuberculoza, medicul spune că este foarte important să fim atenţi la simptomele detaliate anterior, pentru a şti când să mergem la specialist.

În cazul celor care au tuberculoză, tratamentul standardizat durează şase luni şi "trebuie respectat, pentru că există riscul de recidivă a bolii. Iar dacă boala afectează plămânii în faza finală, pacientul poate ajunge la insuficienţă respiratorie, caz în care există risc letal", a spus medicul Florin Mihălțan.

Sfat de sănătate. Cauzele și tratamentul tuberculozei


 

×
Parteneri
x close