În lume, există peste 100 de variante de cafea, însă cele mai apreciate și care ajung tot timpul pe mesele oamenilor sunt cele două variante, Arabica și Robusta.
Între cele două sortimente exotice sunt mari diferențe, inclusiv de gust, deși mulți ar fi tentați să spună, la prima vedere, că sunt la fel.
1. Originea
În ce privește proveniența celor două soiuri de cafea, diferența este majoră în cultivarea lor, potrivit timesofindia.com. Cafeaua Arabica este cultivată în regiunile tropicale, în timp ce Robusta este cea mai răspândită varietate de cafea, soi cultivat pe scară mai largă, astfel încât este prezent în majoritatea cafelelor instant.
Planta de cafea Arabica produce fructe fragile, care atrag gândacii, în timp ce cafeaua Robusta face fructe tari care nu sunt afectate de insecte.
2. Cofeina
Referitor la cantitatea de cofeină, boabele de cafea Robusta au un conținut de 2,7% și, deci, un gust mai amar, care este dublu față de cantitatea de cofeină din soiul Arabica, care este de aproximativ 1,5%.
Acesta este motivul pentru care Robusta este utilizat pe scară largă ca o cafea gata de băut, care oferă un impuls instantaneu de energie.
Soiul Arabica are o aromă subtilă de aromă, dar un gust mai bogat datorită amestecului și este mai puțin amar.
3. Gustul și aroma
Una dintre caracteristicile distinctive dintre cele două soiuri de cafea este dată de gust și aromă.
În timp ce Robusta are o aromă ușor aspră, cu note de pământ și de ars, cafeaua Arabica este mai bogată și subtilă în ceea ce privește aroma și gustul.
4. Conținutul de zahăr
Cafeaua Arabica conține cu aproximativ 60% mai multe grăsimi, ceea ce înseamnă și o concentrație de zahăr de două ori mai mare decât Robusta.
Acesta este unul dintre motivele majore pentru care gustul cafelei Arabica este puțin mai dulce decât Robusta.
5. Antioxidanți
Cafeaua este în mod natural bogată în antioxidanți cunoscuți și sub denumirea de acizi clorogene, care ajută la ținerea la distanță a dăunătorilor și insectelor care influențează adesea gustul.
Cafeaua Robusta conține niveluri mai mari ale acestor acizi în comparație cu Arabica.